Opatija brojem noćenja u prvom kvartalu nadmašila rekordnu 2019. godinu

Tijekom prva tri mjeseca u Opatiji je ostvareno 4 posto noćenja više nego posljednje „predpandemijske“ godine, a najave za Uskrs pokazuju i nastavak pozitivnog trenda. Sve posjetitelje Opatija za uskrsni vikend dočekuje u prigodnom uređenju i uz bogat program događanja.

Odlični turistički rezultati obilježili su prvi ovogodišnji kvartal na području Opatije. U prva tri mjeseca Opatija je brojem noćenja nadmašila i dosad rekordnu 2019. godinu. Ukupno je u gradu boravilo 45.530 turista te je ostvareno 115.854 noćenja. U usporedbi s posljednjom „predpandemijskom“ godinom, noćenja su porasla za 4 posto. Pritom je Opatija najveću „podršku“ imala među domaćim gostima, koji su ostvarili 43.744 noćenja, što je rast od 18 posto u noćenjima. Strani gosti ostvarili su 72.110 noćenja što čini 97 posto rezultata ostvarenog u prvom kvartalu 2019. godine. Ovim rezultatom Opatija je već treći mjesec za redom najuspješnija destinacija na Kvarneru. Kada se promatraju ostvarena noćenja na razini države, Opatija je u ukupnim noćenjima 5. destinacija u Hrvatskoj, a po noćenjima ostvarenima u hotelskom smještaju nalazi se na visokom 3. mjestu.

Nakon domaćih gostiju, najzastupljeniji su bili gosti iz Austrije, Slovenije, SAD-a, Njemačke i Mađarske. Dominantan izbor smještaja bili su hoteli u kojima je ostvareno 85 posto ukupnih noćenja. S rezultatom od 98.254 zabilježena noćenja, hotelski smještaj ima rast od 3 posto u odnosu na 2019. godinu.

– Rezultati ostvareni u prva tri mjeseca ove godine daju nam razloga za zadovoljstvo, ali i optimizam u iščekivanju glavne sezone. Očekujemo nastavak pozitivnog trenda, što je u skladu i s najavama hotelijera o rezervacijama za produženi uskrsni vikend. Iako je početak godine bio obilježen izazovima, od ratnih zbivanja u Ukrajini do inflacije, koja utječu i na planiranje odmora, vjerujemo da je Opatija kvalitetnim pozicioniranjem i promidžbom u ovoj i proteklim godinama stvorila status sigurne destinacije za kvalitetan odmor tijekom čitave godine, kao i trajan odnos s posjetiteljima i potencijalnim gostima. Trudimo se ne samo privući goste, već im i uređenjem grada, atmosferom i brojnim događanjima ispuniti vrijeme u Opatiji jedinstvenim i nezaboravnim doživljajima, kako bi i sami postali ambasadori opatijskog turizma u svijetu, kazala je direktorica Turističke zajednice grada Opatije Suzi Petričić.

Nakon Adventa, Valentinova i ožujka u kojem je naglasak bio na wellnessu, sportu i rekreaciji, Opatija i u travnju svoje goste dočekuje u posebnom izdanju. Uz uređenje grada u znaku simbola Uskrsa i proljeća, pripremljen je i šarolik program kulturnih, sportskih, glazbenih i zabavnih aktivnosti.

Tako će posjetitelji moći pogledati dvije zanimljive izložbe. U Centru Gervais, kao dio izložbe „La Grande Bellezza“ o talijanskom automobilističkom dizajnu, postavljen je iznimno vrijedan primjerak automobila Alfa Romeo 8C 2300 iz 1934. godine, koji je ostavio jedinstven trag u svjetskom automobilizmu. U Umjetničkom paviljonu Juraj Šporer trajat će izložba „Dodirom do umjetnosti – Mladen Mikulin“ koja se može razgledati 16. i 17. travnja od 10 do 15 sati.

Početnu notu uskrsnim aktivnostima dat će Coffee Shop Acoustic nastupom na Slatini u petak, 15. travnja od 15 do 17 sati. Prvi dio subote proteći će u znaku sporta i rekreacije. Uz odlično prihvaćeno stručno vođeno nordijsko hodanje povijesnim stazama Opatije sa startom ispred Ville Angioline u 10 sati, od 12 sati Opatijci i gosti moći će se okušati i u – plivačkim disciplinama. Poznati promotori cjelogodišnjeg kupanja Opatijski kukali pozvali su sve hrabre ljubitelje „morskih doživljaja“ da im se pridruže na Slatini i zaplivaju u veselom društvu. Glazbenu podlogu dat će Trio Asi nastupom na Slatini od 12 do 14 sati, a u poslijepodnevnim satima od 16 do 18 sati u Portiću će nastupiti Klapa Baladur.

 

Središnje događanje na sam Uskrs bit će tradicionalni Uskrsni koncert Puhačkog orkestra Lovran s početkom u 12 sati na Slatini, dok će poslijepodnevne sate uljepšati nastup Klape Mirakul u Portiću od 16 do 18 sati.

 

Posljednjeg dana produženog uskrsnog vikenda, u ponedjeljak 18. travnja, Turistička zajednica grada Opatije pripremila je odličan provod za sve generacije. Ljubitelje prekrasnih „jurilica“ duge i bogate povijesti od 10 do 13 sati na kupalištu Slatina čeka izložba oldtimera u organizaciji Liburnia Classic Cluba, a u isto vrijeme i na istom mjestu najmlađi će uživati u druženju s Uskrsnim zekom i opatijskom damom. Atraktivan obiteljski provod na Uskrsni ponedjeljak zaokružit će Dino Antonić Trio nastupom na kupalištu Slatina od 11 do 13 sati.