Rekordan Svijet malvazija, Vinistra se vraća u Žatiku

Na ocjenjivanje u Poreč stiglo 273 uzorka malvazije iz deset zemalja i 70 ocjenjivača iz 15 zemalja. Tko je šampion doznat će se uoči 28. Vinistre, koja se održava u Poreču od 6. do 8. svibnja

Pao je još jedan rekord na Svijetu malvazija. U Poreč su stigle 273 malvazije iz deset zemalja: Hrvatske, Italije, Slovenije, Grčke, Španjolske, Njemačke, SAD-a, Portugala, Crne Gore i Srbije. Ocjenjivanje najomiljenije istarske sorte tradicionalno se održava u sklopu Vinistrinog međunarodnog ocjenjivanja vina i alkoholnih pića, na koje je pristiglo još 257 uzoraka vina raznih sorti i 35 uzoraka rakija, s malvazijama ukupno 565 uzoraka.

Stoga je ove godine u Poreč došao i najveći broj ocjenjivača do sada, njih 70 iz 15 zemalja. Među njima su i poznata svjetska imena poput Annemarie Foidl, predsjednice austrijskog sommelier kluba, Thomasa Costenoblea, enologa i direktora ocjenjivanja Concours Mondial de Bruxelles, Izabele Kaminske, poljske blogerice i youtuberice s WSET diplomom, Igora Sotrica, britanskog sommeliera i ocjenjivača na Decanteru, Đurđice Katić, sommelierke iz Srbije, Ivana Juga, hrvatskog sommeliera i aktualnog pobjednika na hrvatskom natjecanju sommeliera…

 

„Već nekoliko godina dolazim u Istru i Poreč i primjećujem da su iz godine u godinu vina sve bolja. Upravo smo završili s ocjenjivanjem malvazija 2020. i 2021. i mogu potvrditi da su među njima i neka velika vina“, zaključuje Britanka Caroline Gilby, višegodišnja predsjednica ocjenjivačke komisije Vinistre.

 

Vidimo se na Vinistri

Da se godinama podiže i ljestvica kvalitete ocjenjivanja vina potvrdio je Nikola Benvenuti, predsjednik Vinistre, udruge vinogradara i vinara Istre.

„Ove godine na ocjenjivanju imamo nekoliko noviteta. Za zlatnu medalju potrebno je imati 90 i više bodova, uveli smo i platinum medalju za sve one iznad 95 bodova, a imamo i kategoriju Best in Show koja će pripasti najbolje ocjenjenoj malvaziji na svijetu. Šampione ćemo tradicionalno otkriti uoči Vinistre, koja se vraća u porečku dvoranu Žatika u starom terminu, od 6. do 8. svibnja“, ističe Benvenuti.

Emil Perdec, poznati sommelier i predstavnik Plave Lagune koja je godinama partner Vinistri istaknuo je kako se iznimno veseli najatraktivnijoj istarskoj vinskoj manifestaciji i njezinom povratku u dvoranu, jer to znači da se život vraća na staro. Da je Vinistra simbol Poreča i Istre, a malvazija prepoznatljiv istarskih brend potvrdio je i zamjenik gradonačelnika Grada Poreča Ugo Musizza.