Dodijeljeni trofeji najboljim chefovima i restoranima, predstavljeno peto izdanje međunarodnog vodiča Gault&Millau Croatia 2022

Chef godine prema izboru gastronomskog vodiča Gault&Millau Croatia je Ana Grgić Tomić, chefica restorana Zinfandel’s i Le Bistro u zagrebačkom hotelu Esplanade. Trofej veliki chef sutrašnjice osvojila su tri chefa – Michael Gollenz iz restorana Alfred Keller u hotelu Alhambra na otoku Lošinju, Nikola Marušić iz splitskog restorana PiNKU Fish & Wine te Stiven Vunić, chef i vlasnik restorana Zijavica iz Mošćeničke Drage.

Trofej chef tradicijske kuhinje pripao je Nebojši Rajkoviću iz restorana Čingi Lingi čarda u Bilju, dok je Ana Morgan, iz restorana Morgan u Brtonigli, osvojilaTrofej chefa nove tradicijske kuhinje. Trofej mladi talent godine osvojili su Matea Jurec, chefica restorana Loora u Đakovu,  te Marko Jantolekchef restorana Matrix  u Zagrebu.

Daniela Kramarićvlasnica restorana Plavi podrum u Voloskom, osvojila je Trofej za promicanje hrvatske gastronomije i enologije, a restoranu Martinis Marchi na otoku Šolti  pripao je Trofej za najbolji servis. Restoran Pandora Greenbox iz Splita osvojio je Trofej za najbolji POP lokal.

U kategoriji najboljih restorana i ove su godine slavili 360 iz Dubrovnika i njegov chef  Marijo Curić, restoran Monte iz Rovinja i chef  Danijel Đekić, zagrebački NAV i chef Tvrtko Šakota, šibenski Pelegrini i njegov vlasnik i chef Rudolf Štefan, restoran Pergola iz Zambratijei vlasnik i chef  Fabricio Vežnaver te restoran Zinfandel’s hotela Esplanade u Zagrebu i chef Ana Grgić Tomićsvi s osvojene 4 toke Gault&Millau.

Nagrade najboljim restoranima i chefovima uručene su na gala večeri u Smaragdnoj dvorani hotela Esplanade, gdje se u utorak 5. travnja okupilo više od 100 vodećih chefova hrvatskih restorana. Tom je prigodom predstavljeno i peto izdanje dvojezičnog međunarodnog gastronomskog vodiča u koji je uvršteno 265 Top restorana, 105 POP – popularnih lokala (bistroa, street food, zalogajnica, slastičarnica) i 105 vina iz cijele Hrvatske. Ovaj etablirani međunarodni vodič pokrenut 1965. u Francuskoj prisutan je u osamnaest zemalja svijeta i snažan je poticaj promociji restoranske scene i nacionalnih gastronomija na domaćem i inozemnom tržištu. Kuharske kapice (toke) otisnute na prepoznatljivoj žutoj naljepnici turistima jamče provjerenu kvalitetu, a uvrštenim restoranima i chefovima snažan su poticaj za razvijanje kreativnosti i poboljšanje usluga u ugostiteljstvu i hotelijerstvu. S početnih 150 restorana i POP mjesta uvrštenih u prvo izdanje vodiča Gault&Millau Croatia, u pet godina taj se broj povećao na ukupno 370 restorana i POP mjesta.

Ponosni smo da veliki trud i rad koji ulažemo u izradu ovog vodiča i promociju hrvatske gastronomije prepoznaju chefovi, ali i gosti na domaćoj i međunarodnoj sceni. Osobito nam je drago što je u proteklih  godinu dana stasala nova generacija mladih chefova i chefica, koja s puno strasti i znatiželje pristupa gastronomiji i kreira uzbudljiva jela. Namjeravamo ih i dalje poticati da ustraju u poboljšanju kvalitete, da ostanu posvećeni jelima, vinima i autentičnim namirnicama svoga kraja. Želimo zahvaliti našim stalnim partnerima – HTZ-u te proizvođačima hrane i vina koji nas podržavaju i vjeruju u snagu i kvalitetu hrvatske gastronomije“,rekla je Ingrid Badurina Danielsson, direktorica hrvatskog Gault&Millau.

Uzvanike gala svečanosti posebno su pozdravili Tessa Chaffey direktorica Gault&Millau International, Monika Udovičić– izaslanica Ministrice turizma te  Slavija Jačan Obratov– direktorica Sektora za sustav TZ i razvoj proizvoda u HTZ.

Na Gault&Millau Croatia svečanosti uručene su i stipendije Raise the Bar fondacije, mladim kuharima, slastičarima i osoblju u restoranima, kako bi se usavršavali na najboljim svjetskim učilištima. Raise the Bar je platforma Coca – Cola HBC Hrvatska, a cilj joj je povećati kvalitetu radne snage u ugostiteljstvu i turizmu. Vrijedne stipendije osvojili su Rok Smonkar– chef kuhinje u slovenskom Gostinstvu Jezeršek, Monika Gubić – zaposlena u restoranu ManO, Marija Prša– slastičarka u restoranu Dubravkin put, te Ante Kapović, koji je tijekom školovanja stažirao u brojnim domaćim restoranima. Članovi žirija za izbor stipendista bili su chefovi Marko Gajski, Tomaž Kavčič, Igor Gudac, Bruno Vokal, Nihad Mameledžija sommelier Ivan Jug. Nagrade stipendistima uručili su Ruža Tomić Fontana, glavna direktorica Coca Cole HBC za Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu i Sloveniju, te Filip Verbanac– direktor Odjela za jaka alkoholna pića i kavu. Upravo polaznici Raise the Bar akademije demonstrirali su svoju vještinu u pripremanju Botanist koktela Raise the Glass i Islay Basil, a za aperitiv se pio i šampanjac Veuve Clicquot Brut te se kušao Presidentov zreli Ribanac.

Gala večeru za uzvanike u Smaragdnoj dvorani pripremali su chefovi Ana Grgić Tomić i Stefan Heilemann, chef Widder Restaurant Zurich, nagrađen s 2 Michelin** i 4 toke Gault&Millau, a proglašen je i Gault&Millau chefom godine u Švicarskoj 2021. Uz šest sljedova njihovih delicija posluživana su vrhunska vina iz vinarija Laguna, Belje, Krauthaker i Veralda.

Trofeje najboljim chefovima i restoranima uručili su predstavnici tvrtki partnera koje su podržale promociju novog Gault&Millau Croatia vodiča: Fabris Peruško– glavni izvršni direktor Fortenova grupe, Zoran Šimunić– direktor tvrtke Naše Klasje – Aurelia, Iva Kuhtić– direktorica marketinga u Dukatu, Goran Gaćina– rukovoditelj robne marke Dukat te Tomislav Smolčec – član Uprave Metroa.

Dodjelu trofeja vodio je Frano Ridjan, a sjajna atmosfera i ponovno okupljanje hrvatske gastronomske zajednice odličan su uvod u novu turističku sezonu. Gault&Millau Croatia 2022 gastronomski vodič globalno je dostupan i na webuhr.gaultmillau.comte na prodajnim mjestima Tiska po cijeni od 120 kuna.