Restoran 360 Dubrovnik, nositelj Michelinove zvjezdice, otvara se za svoje goste

Restaurant 360 Dubrovnik otvara se za svoje goste u petak 01.04.

Restoran 360 Dubrovnik, nositelj Michelinove zvjezdice od 2018. otvara se za sezonu 2022. u petak 01.04. navečer, a jelovnik chefa Marija Curića će dosljedno filozofiji restrorana interpretirati jela hrvatske gastronomije u njezinom širem povijesno-kulturološkom kontekstu, napajajući se dvama bazenima –mediteransko-primorskim i kontinentalan.

Gastronomski doživljaj s potpisom chefa Marija Curića kojemu je klasična francuska kuhinja temelj misaonog i praktičnog, zanatskog procesa, bit će ove sezone ispričan kroz dva degustacijska jelovnika.

Prvi svojim nazivom “Retro” jasno sugerira da su to signature dishes chefa Marija Curića koji dolaze s posve novim prilozima, dok drugi degustacijski jelovnik znakovitog imena “2022” gostima nudi radikalniji pristup u fokusu kojega su mediteranski klasici – skuša, brancin i jakobove kapice te crna slavonska svinja s kontinenta.

Izražajni, odlično definirani okusi osnovne namirnice i harmonične kombinacije okusa te uvijek zadržan fokusna teksturi, vrlo su precizni: kratko dimljeni filet skuše pečen je na tavici i dolazi u kontrapunktu s carpacciom od bijele repe punjenim kavijarom od pastrve, a blagost brancina sljubljuje se s dimljenom majonezom ikontrastira sa salaticom od dagnji i koromača koju prate faggotini punjeni raguom od sipe, te slatko kiseliumak. Inače, zimske mjesece chef Marijo Curić proveo je u srcu Mediterana, istražujući španjolsku kuhinju.

Vrhunac tog istraživanja i razmjene sa chefovima čine dva toposa gastronomske scene globalno – Ricard Camarena Restaurant u Valenciji, te Disfrutar iz Barcelone, sa svojim trojcem, chefovima Mateuom Casañasom, Oriolom Castrom i Eduardom Xatruchom.

U jelovniku za 2022. ističu se još tartar od jakobovih kapica uz mousse od korabe i umak od korabe s uljem estragona, gelom od yuzu-a te čipsom od pileće kožice, dok za ljubitelje iznutrica chef nudi brizle pečene natavici i poslužene u kremi od artičoka s confitom artičoke. Brizle dolaze s tartarom od telećeg filea, a tanjur je završen listićima tostiranog badema i telećim jus-om.

Na vinskoj karti za koju se brine Miho Vidak, glavni sommelier restorana, a za koju je restoran više godina zaredom dobio prestižnu Wine Spectatorovu nagradu – Best of Award of Excellence – ulistano je više od 500etiketa, s naglasom na vina autohtonih sorti te vina iz regije, uz relevantan izbor etiketa iz svih dijelova starog i novog svijeta. U ponudi vina na čaše nalazi se više od 90 etiketa. U sljubljivanju s hranom, prvi izbor uvijek su authotone sorte i regionalni proizvođači.

U barskom dijelu, restoran nudi niskoalkoholna pića te tropske TIKI-style koktele, igrajući se rumovima izačinima. Za goste koji večeru vole završiti kavom, tu su rijetke sorte kave prestižnog britanskog brandaDifference Coffee.

Restoran poslužuje samo večeru, radno vrijeme je od 18.00 – 22.00, a rezervacija je obavezna. Ponedjeljkom je restoran zatvoren.