Nježni jaglaci u čvrstom zagrljaju Papuka “Papučki Jaglaci” već četrdest godina pozdravljaju proljeće  

Tiho, s poštovanjem, ali i radošću, već četrdest godina planinari svih generacija dolaze u pohod planini, u pohod stamenom Papuku, pozdraviti proljeće na manifestaciji “Papučki jaglaci“. “Papučki Jaglaci” slave buđenje prirode, planinu, šumu, stijene, prekrasne vizure, izvore vode,  pogled koji ostavlja bez daha, a priroda nam odgovara – šapuće ili samo šuti.

Sve započelo 1982. godine idejom gospodina Ivana Jakovine, tajnika Hrvatskog planinarskog društva Sokolovac – te godine prve „Papučke jaglace“ pohodilo je 88 planinarki i planinara. Četrdest godina kasnije, u nedjelju 20. ožujka 2022. godine, tri tisuće planinarki i planinara stiglo je iz svih krajeva Hrvatske i regije. Generacije se mijenjaju, ali šarm ove manifestacije i dalje je neodoljiv.

Iako ostavlja bez daha, budi strahopoštovanje veličinom, visinom, tišinom, vizurama i nikad viđenim nijansama boja, Papuk je dobar domaćin. Dobar je domaćin onima koji tek otkrivaju ljepotu planinarenja, onima koju svoju strast za boravkom u prirodi moraju prilagoditi životnoj dobi, ali i prekaljenim strastvenim ljubiteljima netaknute prirode.

I upravo zato na četrdestim „Papučkim jaglacima“ Papuk je svoje posjetitelje ohrabrio na planinarenje na pet staza kako bi svatko prema svojoj fizičkoj spremnosti odabrao idealnu, uz vodstvo pripadnika Hrvatske gorske službe spašavanja i planinarskih društava iz organizacije.

Bitno je napomenuti da se manifestacija održala u organizaciji Hrvatskog planinarskog društva Sokolovac Požega, uz suorganizaciju Turističke zajednice Zlatni Papuk i Parka prirode Papukte pokroviteljstvoPožeško-slavonske županije, Turističke zajednice Požeško-slavonske županije, Općine Velika, Grada Požega i Udruge Slavonski planinari.

Papučki jaglaci lider su u planinarskim manifestacijama i mi se time ponosimo. Oni su jedan od glavnih brandova koje imamo na našem području. Već od slijedeće godine planiramo podići ljestvicu više, a trajanje produžiti na dva dana“, istaknuo je direktor TZ Zlatni Papuk Tomislav Galić, te dodao da će to pratiti i rast promocije lokalnih proizvoda.

Bruno Horvat, predsjednik Hrvatskog planinarskog društva „Sokolovac“ Požega, dodao je: „Ova rekreativno turistička manifestacija zamišljena je kao prvi proljetni izlet planinara Slavonije, a danas je izrasla u najveću planinarsku manifestaciju u Republici Hrvatskoj. Drago mi je da mogu reći da smo ove godine okupili preko tri tisuće posjetitelja, što svakako govori da ova manifestacija ima svoju budućnost i perspektivu.“