Opatija postaje destinacija održivog kongresnog turizma

U siječnju je pokrenut projekt „Opatija – Green Meeting Destination“ čiji je cilj kolijevku hrvatskog turizma usmjeriti prema statusu priznatih održivih poslovnih odredišta diljem svijeta kao što su Gothenburg, Copenhagen, Zurich, Glasgow ili Sydney.

Opatija – Destinacija održivog kongresnog turizma nova je „titula“ u nizu turističkih prednosti koje Opatija pruža svojim posjetiteljima. Turistička zajednica grada Opatije pokrenula je projekt „Opatija – Green Meeting Destination“ čiji je cilj kolijevku hrvatskog turizma usmjeriti prema statusu priznatih održivih poslovnih odredišta diljem svijeta kao što su Gothenburg, Copenhagen, Zurich, Glasgow ili Sydney. Projekt predstavlja prvi korak na tom putu, a uz poticanje održivih poslovnih skupova u kongresnim prostorima u Opatiji, uključuje edukaciju ključnih subjekata kongresne ponude, kao i kreiranje i implementacija preporuka s kriterijima za postizanje održivosti prilikom organizacije kongresnih događanja.

Održivost, odnosno engleski „sustainability“, aktualna je tema u turizmu, ali i u javnom prostoru, stoga i sve veći broj organizatora posvećuje pažnju smanjenju negativnih utjecaja na okoliš i društvo. Stvaranjem okruženja u kojem se takvo odgovorno ponašanje potiče i promovira, Opatija se ponovo ističe kao destinacija koja se razvija ukorak s vodećim svjetskim trendovima.

U realizaciji projekta koji je započeo u siječnju i ima predviđeno trajanje od 6 mjeseci, opatijska je turistička zajednica uspostavila suradnju s agencijom Eventful, jedinom u Hrvatskoj specijaliziranom za organizaciju te implementaciju održivih događanja.

U sklopu projekta održana je edukacijska radionica za predstavnike hotelskih kuća, agencija i kongresnih prostora koji su upoznati s prednostima provođenja održivosti te konkretnim aktivnostima kojima se ona postiže. Trenutačno stanje održivosti opatijske kongresne ponude testirano je upitnikom koji je ispunilo 10 hotela, 4 kongresna prostora i 2 agencije.

Nastavak projekta predviđa pojedinačne sastanke s objektima na kojima će se dodatno analizirati upitnik i spremnost njihovih prostora za ostvarenje potrebnih uvjeta, kao i poduzimanje potrebnih mjera za podizanje razine održivosti u svim objektima. Finale projekta bit će provedba pilot-događanja, odnosno poslovnog skupa koji će biti organiziran u skladu sa svim kriterijima održivosti.

– Kako efekti klimatskih promjena postaju sve očitiji, a društveni pritisak za reakcijom raste u svim segmentima poslovanja, industrija kongresnih i poslovnih događanja mora nastaviti raditi na stvaranju pozitivnog društvenog i ekološkog, ali i ekonomskog utjecaja na destinaciju. Turistička zajednica kao organizacija za upravljanje destinacijom pritom može poslužiti kao ključni katalizator i pokretač promjene. Veseli nas da su opatijski hotelijeri, kongresni prostori i agencije prepoznali značaj ovog projekta i konkurentske prednosti koje donosi čitavoj destinaciji. Uključili su se u značajnom broju, a posebno je važno da su nakon prve faze iskazali zadovoljstvo održanom radionicom i aktivno se posvetili u realizaciji cilja da Opatija postane destinacija održivog kongresnog turizma, kazala je direktorica Turističke zajednice grada Opatije Suzi Petričić.