Studenti zagrebačkog Ekonomskog fakulteta u sklopu posjete EXPO 2020. predstavili projekt IQM Destination, primjer dobre prakse održivosti u turizmu

U sklopu projekta ITHAS 2021.International Tourism & Hospitality Academy at Seau sklopu posjete svjetskoj izložbi EXPO 2020.u Dubaiju šest studenta Ekonomskog fakulteta u Zagrebu predstavilo je destinaciju Mali Lošinj i projekt IQM Destination kao primjere najbolje prakse razvoja održivog turizma u Hrvatskoj.

IQM Destination (eng. integrated quality management) jedinstven je projekt upravljanja kvalitetom destinacija koji je unaprijedio djelovanje turističkog sektora u Hrvatskoj kroz niz edukacija turističkih djelatnika, mjerenja kvalitete, postavljanja standarada usluge i ponude te osnaživanja brenda destinacija.

Drago mi je da je IQM Destination inicijativa koja je prepoznata kao uspješan projekt upravljanja kvalitetom destinacije. Standardi, edukacije i partnerstva na kojima se temelji projekt usmjereni su održivom razvoju turizma te prepoznavanju jedinstvenosti i posebnosti svake pojedine destinacije. Drago mi je da su upravo to – turizam za održivu budućnost – predstavili i naši sudenti u Dubaiju“, istaknula je Đurđica Šimičić, direktorica tvrtke Feel IQM i koautorica projekta IQM Destination, uz Anamariju Cicarelli i Peru Matića.

Projekt ITHAS – International Tourism & Hospitality Academy at Seaprogram je edukacije studenata turizma. Ove godine od 5. studenoga od 5. prosinca pod vodstvom prof. dr. sc. Nevenke Čavlek šest studenata Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu na projektu sudjeluje uz studente iz Kanade, Njemačke, Mađarske, Omana, Qatara, Bahreina, Saudijske Arabije, Alžira, UAE i Egipta – ploveći na brodu Shabab Oman II (Royal Navy of Oman).

Studenti EFZG-a su tijekom plovidbe održali prezentaciju svoje zemlje i Sveučilišta u Zagrebu svim sudionicima edukacijskog programa. S obzirom na to da je glavna tema vezana uz održivi razvoj, hrvatski su studenti drugim sudionicima predstavili izazove održivog razvoja turizma u Hrvatskoj, a kao primjer najbolje prakse predstavili su destinaciju Mali Lošinj i IQM Destination. Vizualnim efektima, glazbom, okusima i mirisima na najbolji su mogući način predstavili bogatstvo prirodnih i kulturnih turističkih resursa.

Izuzetno nam je zadovoljstvo da su studenti odabrali Mali Lošinj kao primjer održivog razvoja i predstavili ga u međunarodnom programu, velika je to čast za otok Lošinj. Turistička zajednica Grada Malog Lošinja sudjeluje u razvitku i unaprjeđenju destinacijske ponude s ciljem razvijanja cjelogodišnjeg turizma. U narednom periodu ključno je snažnije povezivanje turizma s ostalim djelatnostima na otoku. Zajedno s tvrtkom Feel IQM provodimo integrirano upravljanje kvalitetom u destinaciji sa stvaranjem standarda kvalitete i povezivanjem svih dionika unutar IQM kluba izvrsnosti“, izjavio je Dalibor Cvitković, direktor Turističke zajednice Mali Lošinj.

Ovu inicijativu svojim dolaskom podržao je i generalni konzul RH u Dubaiju Jasnim Devlić, koji je studente pozdravio tijekom obilaska hrvatskog paviljona na svjetskoj izložbi EXPO 2020.