Martinje na dalmatinski u vinarijama Šibensko-kninske županije

Nakon uspješne berbe, a povodom blagdana sv. Martina, vinari Šibensko – kninske županije otvaraju vrata svojih kušaonica i slave uspješnu vinsku godinu. Naime, u vinarijama županije će se od 11. do 13. studenog održati jesensko izdanje Dana otvorenih kušaonica, događanja koje je proljetos premijerno održano u Šibensko – kninskoj županiji.

Prvo izdanje Dana otvorenih kušaonica u našoj je županiji izazvalo velik interes, pa smo u suradnji s vinarima našeg kraja odlučili organizirati i prigodno, jesensko izdanje povodom Martinja. Moramo osvijestiti kulturne, gastronomske i običajne specifičnosti naših krajeva i početi ih koristiti u svrhu produljenja turističke sezone. Našim gostima, ali i domaćem stanovništvu koje ih možda nije niti svjesno, naši običaji mogu biti vrlo zanimljivi i privlačni“, komentirala je direktorica Turističke zajednice Šibensko – kninske županije Željana Šikić.

Različitost klime, reljefa i kvalitete zemlje u županiji pružaju mogućnosti za uzgoj različitih sorti vinove loze, ali i za poljoprivredu općenito. Na ovom relativno malom području uzgajaju se i babić i debit. Blizina mora koja babiću daje snagu i na škrtom tlu, samo nekoliko kilometara u zaleđu postaje dublje tlo koje uz hladnije noći odgovara debitu. Zato Šibensko – kninska županija nudi i autohtone i internacionalne sorte, suha vina i slatke prošeke, raritetne pjenušce od babića ili maraštine, opole od lasine ili plavine.

Brojne vinarije diljem županije, od Primoštena i poznatih vinograda Bucavca, preko Šibenika, Vodica, Skradina, Oklaja, pa do Knina i Kijeva, nude vina autohtonih sorti jedinstvenih za ovaj kraj, a koje su u posljednje vrijeme osvojile neke od najvećih svjetskih nagrada i time se upisale na vinsku kartu Europe, pa čak i svijeta, uz bok vodećim vinskim regijama.

Vino se ovdje radi već dvije tisuće godina o čemu svjedoče testamenti iz davnih vremena. Vrijedni vinari će stoga krajem ovog tjedna prezentirati svoja vina gostima, s posebnim naglaskom na mlada vina, a svaki od njih će ispričati i svoju povijest. Bit će tu i brojne gastro delicije ovog kraja.

Zbog ograničenog broja posjetitelja i poštivanja epidemioloških mjera, potrebno je najaviti dolazak u željenu vinariju.

Kontakt telefoni i adrese vinarija:

VINARIJA PRGIN http://prgin-vina.com/

Adresa: Bilini, 22202, Primošten Burnji

Telefon: 098 236 885

VINARIJA TESTAMENThttps://testament-winery.com/hr/

Adresa: Stražnice 2, 22000, Jadrtovac

Telefon: 098 921 2889

VINARIJA VINOPLOD ŠIBENIKhttp://vinoplod-vinarija.hr/

Adresa: Ul. Velimira Škorpika 2, 22000, Šibenik

Telefon: 022 334 011

VINARIJA BARAKAhttps://baraka.co/hr/

Adresa: Bogdanovići 36, 22000, Šibenik

Telefon: 098 337 993

VINARIJA SLADIĆhttps://www.vinarija-sladic.com/

Adresa: Plastovo, Sladići 32, 22222, Skradin

Telefon: 091 218 2867