Nova zagrebačka atrakcija – staza hrvatskih velikana

U sklopu Weekend Media Festivala posjetitelji će imati priliku vidjeti novu skulpturu Nikole Tesle, rad poznatog hrvatskog kipara Nikole Vudraga te se upoznati s projektom jačanja hrvatske turističke ponude i promocije hrvatskih velikana pod nazivom Sit & Meet,koju su pokrenuli Hrvoje Markešić i Ante Bogdanić.

Posjetitelji će imati priliku „družiti se“ s Teslom pa i popiti kavu, budući da je rađen u sjedećem položaju kako bi se mogao uklopiti na zagrebačkim terasama, gdje će zajedno s drugih 12 hrvatskih velikana od proljeća sljedeće godine biti nova turistička atrakcija.

Cilj ovog projekta, kojeg podržavaju Turistička zajednica Grada Zagreba, Grad Zagreb, Ministarstvo turizma te Hrvatska turistička zajednica, jest obogaćivanje turističke i kulturne ponude Zagreba te promocija hrvatske kulturne baštine i njezinih velikana, koji su zadužili svijet.  Skulpture 13 hrvatskih velikana, koje izrađuju hrvatski i inozemni kipari, postavit će se na lokacijama u sklopu užeg centra grada Zagreba. Turisti i posjetitelji će tako, uz popularne selfije, moći doznati sve o velikanima putem mobilne aplikacije, a osim vizualnog obogaćivanja središta grada i stvaranja svojevrsnih foto-pointa za turiste, projekt ima potencijal stvaranja potpuno nove turističke ponude.

Nakon Nikole Tesle kojeg ćemo imati priliku vidjeti u Rovinju, autora Nikole Vudraga, javnost će upoznati i novu skulpturu Marina Getaldića, kojeg je u glini upravo završila francuska kiparica Georgette Yvette Ponte, potom Ivana Meštrovića rad Jelene Mavrić Varga, Marka Pola, djelo Ive Šintić, Nikolu Šubića Zrinskog, djelo Medarde Pack, te Slavoljuba Penkalu, kojeg radi Sanjin Vinković i Milku Trninu, djelo Jelene Kašić. Preostale skulpture Fausta Vrančića, Andrije Mohorovičića, Josipa Belušića, Ivana Vučetića i Dražena Petrovića, također će izraditi Nikola Vudrag, a njihov završetak se očekuje do početka sljedeće godine.

Produkciju projekta vodi agencija Time frame, uz komunikacijsku potporu Millenium promocije. Ključni savjetnik na projektu prof.dr.sc. Božo Skoko smatra kako je riječ o jedinstvenom projektu na globalnoj razini, koji će zasigurno na atraktivan način pridonijeti popularizaciji hrvatskih velikana i njihovih doprinosa svijetu, te pridonijeti kvaliteti zagrebačke turističke i kulturne ponude.

Inicijatori projekta Hrvoje Markešić i Ante Bogdanić ističu kako je ideja o projektu „Staza hrvatskih velikana“ proizašla prije svega iz velike želje da se u Gradu Zagrebu, a kasnije i ostatku zemlje osvježi, odnosno obogati turistička i kulturna ponuda, ali ponuda koja svijetu može pokazati koliko jedna mala zemlja poput Hrvatske ima veliki doprinos u svijetu, zahvaljujući našim ljudima, njihovoj inovativnosti i kreativnosti. Dodaju kako im je želja bila napraviti jedan stalni postav, koji će probuditi znatiželju kako kod stanovnika Hrvatske tako i kod turista koji u sve većem broju posjećuju našu zemlju.

S ovim kreativnim projektom javnost će se imati priliku upoznati na WMF-u, a građani Zagreba s atraktivnim skulpturama velikana na posebnoj izložbi krajem godine.