15. Dani smokava u gradu Krku – tradicionalna manifestacija

Od 27. kolovoza do 5. rujna  održavaju se jubilarni 15. Dani smokava!

Smokva, najraširenija i iznimno cijenjena voćka Mediterana, koja je stoljećima hranila otočno stanovništvo, posljednjih je desetljeća na ovim prostorima nažalost bila pomalo zanemarena.

Dani smokava se u gradu Krku održavaju još od 2007. godine, a ove, 15.,  jubilarne godine, produljeni su s dosadašnjeg vikend događanja na čak deset zanimljivih dana! Cilj je manifestacije, osim obogaćivanja turističke ponude i promoviranja smokvarstva kao poljoprivredne grane, potaknuti ugostitelje, proizvođače i trgovce da u svoju ponudu uvrste ovo vrijedno voće i tako doprinesu gastronomskom identitetu grada i otoka Krka. 

 

Dani smokava su ponajprije posvećeni edukaciji gostiju, ali i lokalnog stanovništva o smokvi u svim njenim aspektima: poljoprivrednom, zdravstvenom, nutricionističkom i gastronomskom. Otvaranje manifestacije će uveličati dolazak Knezova Krčkih Frankopana, au okviru programa održat će se radionice izrade suvenira na temu smokve – od gline i filcane krčke ovčje vune. Osim individualnog savjetovanja o uzgoju smokava na štandu izlagača Skink d.o.o., ugledni će gosti,  dr.sc. Željko Prgomet, vodeći stručnjak za smokve u Hrvatskoj, i dr.sc. Iva Prgomet predstaviti svoju knjigu „Smokva“  te održati predavanje na temu smokve.

Organizatori TZ Grada Krka osobito su ponosni na fine dining event „Smokva by Deni Srdoč“ povodom 15. po redu Dana smokava, a koji će se održati u ponedjeljak 30.8. u restoranu Marina Blue, krčkog hotela Marina. Bit će to uistinu pravi gastronomski doživljaj jer će međunarodno poznat i priznat, mladi chef Deni Srdoč, rodom s krka, aktualni glavni chef restorana Nebo by Deni Srdoču riječkom Hiltonu Costabella Beach Resort and Spa hotelu, upriličiti gastronomski hommage smokvi – u obliku gala večere.

Uz fantastičan menu, poslužit će se vina ovoga kraja, a sve uz pomoć nedavno osnovane Udruge Vina Kvarnera/Kvarner Wine. Vinsku prezentaciju će i voditi tajnik Udruge Kvarner Wine, Žarko Stilin Belac, a menu će sadržavati sve delicije na temu smokava koje je izmaštao Deni Srdoč.  Menu će, između ostaloga, ponuditi delicije poput slijeda s junećim tartarom i ukiseljenim smokvama; marinadu od oslića s umakom od naranče i smokava; rižoto od šumskih gljiva i kozica s redukcijom smokvi; konfitiranu janjetinu glaziranu smokvama; čokoladnu terinu s kremom od vanilije; crumble od lješnjaka i flambirane smokve… Što reći, osim da ovaj chef koji je restoranu Draga di Lovrana u kojem je radio, priskrbio prestižnu Michelinovu zvjezdicu, itekako zna kako smokvu pretvoriti u pravu zvijezdu. Uz to, ne mnogo manje zvijezde bit će pjenušci i vina s Kvarnera koja su još uvijek nedovoljno prepoznata, a začinit će cijelu priču na najbolji mogući način.

 

Bit će tu pjenušac Plovanić, Žlahtina Sveta Lucija – vinarije Katunar s Krka – koja je nedavno osvojila bronačnog Decantera u Londonu, izvrstan rosé Trojišćina Vinarije Šipun, kao i Sansigot Kuće vina Ivan Katunar, vino/sorta koja je zahvaljujući krčkim vinarima spašena od izumiranja.

No, to još uvijek nije sve – u prodajnom, izložbenom dijelu manifestacije, sudjeluje desetak izlagača/proizvođača smokava i visoko kvalitetnih proizvoda od smokava – poput pekmeza, džemova, rakija, likera, sireva sa smokvama, smokvenjaka…

Na 15. Danima smokava sudjeluju odreda renomirani
krčki ugostiteljski objekti – u rasponu od  street fooda, preko izvrsnih bistroa i wine barova, sve do tradicionalnih konoba i fine dining eventa. Sveukupni broj sudionika ugostitelja zaokružio se na očito čarobni broj 15, koji ove godne obilježava manifestaciju. Tijekom deset dana ovdje će se moći kušati razni specijaliteti pa ćete moći
probati npr. tradicionalne krčke šurlice sljubljene s umakom od kozica i smokava, pečene smokve s pršutom i listićima sira na posteljici od rukole; njoke sa škampima u umaku od smokava ili riblji filet s marelicama i suhim smokvama u prošeku… Za gladne će se tu naći biftek u umaku od jadranskih kozica i smokava, porchetta sa začinskim biljem i smokvama, ali i različite varijacije na temu pizze sa smokvama, a za sladokusce tu su  npr. krostate s domaćim džemom od smokava, palačinke u šatou od smokava, mascarpone krema sa smokvama u prošeku i brojne druge delicije…