Najavljen osmi Suncokret ruralnog turizma Hrvatske

Više od 120 nominiranih za najprestižniju nagradu u ruralnom turizmu okupit će se u srijedu u jedinstvenom prostoru zaprešićke Vršilnice

Tko su najbolji djelatnici u ruralnom turizmu doznat ćemo u srijedu, 30. lipnja, ovoga puta u Zaprešiću. Za dodjelu nagrade Suncokret ruralnog turizma Hrvatske odabrana je Vršilnica, jedinstven multimedijski objekt u kojem se nekad prerađivalo žito. Spoj modernog i tradicionalnog, ladanjskog i urbanog, lajtmotiv je ovogodišnje manifestacije koja se organizira u nikad težim uvjetima za turizam pa će organizatori od 125 nominiranih nagraditi njih 50, desetak više nego prošlih godina.

Najbolji se biraju u sedam kategorija: Turistička seljačka gospodarstva, Tradicijska (ruralna) domaćinstva, Tradicijska (ruralna) gastronomija, Vinski turizam, Aktivni turistički sadržaji u ruralnom prostoru, Ruralno turistički projekti, Projekti/nositelji zaštićenihi marketinških oznaka. Među njima se krije i šampion osmog Suncokreta, dobitnih Velikog zlata.

„U vremenima kada se svijet suočio s globalnom krizom, kada su se putovanja svela na minimum, kada su vinarije i ugostiteljski objekti bili više zatvoreni nego otvoreni, trebalo je izdržati i preživjeti, prilagoditi ponudu i poslovanje novonastaloj situaciji. Stoga ova nagrada nikad nije imala snažnije značenje i zapravo je zaslužuju svi nominirani koje smo proteklih mjeseci obilazili po čitavoj Hrvatskoj. Sjajne su to priče ruralnog turizma, kreiraju ih iznimno hrabri, vrijedni i pozitivni ljudi“, ističe mr. sc. Dijana Katica, predsjednica Hrvatske udruge za turizam i ruralni razvoj „Klub članova Selo“. Osim što već osmi put organizira i provodi projekt Suncokret ruralnog turizma Hrvatske, udruga se više od 25 godina bavi promocijom i poticanjem gospodarstva ruralnog prostora u kojem leži ogroman potencijal.

„Ovo nas vrijeme potiče na održivi razvoj i brže promjene iz masovnog prema individualnom turizmu. Posebno će se cijeniti turistički proizvodi u ruralnim područjima, povratak prirodi i tradiciji, individualni pristup i održivi razvoj. Zbog toga je uloga turizma u ruralnom području u kontekstu pandemije važnija nego ikad i to je poruka koju želimo poslati s ovogodišnje manifestacije“, kaže Katica.

 

Osmi Suncokret ruralnog turizma organizira se uz podršku Ministarstva turizma i sporta, Ministarstva poljoprivrede, Hrvatske turističke zajednice, Hrvatske gospodarske komore,  Zagrebačke županije, TZ Zagrebačke županije, Grada Zaprešića i TZ grada Zaprešića.