Sve je spremno za prva izdanja eno i gastro manifestacija ‘Dani otvorenih kušaonica’ i ‘Pidoča & Debit se vole’

 

U organizaciji županijske turističke zajednice turisti i lokalno stanovništvo moći će uživati u tradicionalnim proizvodima tog kraja. Vina, maslinova ulja, pidoče ili dagnje samo su dio ponude

Turistička zajednica Šibensko – kninske županije u suradnji s ostalim turističkim zajednicama u županiji organizira dvije nove eno i gastro manifestacije kojima želi privući domaće i strane turiste te im pokazati kvalitetu i raznolikost bogate ponude tog kraja.

Naime, 3. i 4. lipnja se održavaju ‘Dani otvorenih kušaonica’, a 5. lipnja u središtu Šibenika manifestacija ‘Pidoča & Debit se vole’. Bit će to okusima bogat vikend u županiji koja želi sve više promovirati tradicionalne proizvode svog kraja.

U Šibensko-kninskoj županiji smo iznimno posvećeni razvoju turizma i produljenju sezone i želimo zajedno s našim OPGovima, obrtnicima i malim poduzetnicima graditi gastronomsku priču kako bismo pokazali što sve nudimo našim gostima. U našem kraju će gost jesti svježu ribu prelivenu domaćim maslinovim uljem s drva iz nekog od obližnjih maslinika, bit će poslužen dagnjama kakve više nigdje neće okusiti, uživati u drniškom pršutu ili siru iz mješine, a to će zaliti nekim od najboljih hrvatskih vina iz šibenskog kraja: babić, plavac, pošip ili maraština“, kaže Željana Šikić, direktorica Turističke zajednice Šibensko – kninske županije.

 

Na ‘Danima otvorenih kušaonica’gosti će se moći upoznati s bogatom ponudom lokalnih kušaonica:  vinima, ekstra djevičanskim maslinovim uljima, craft pivama te rakijama i likerima.

Uz dnevnu ulaznicu od 150 kuna ili dvodnevnu od 250 kuna posjetitelji će u periodu od 12 do 20 sati moći obići 17 vinarija, 3 kušaone maslinovog ulja i 3 craft pivovare i imati priliku kušati više od 100 vrhunskih proizvoda. Domaćini će ih prezentirati i pritom rado odgovarati na pitanja. S ulaznicom će svaki posjetitelj dobiti i mapu područja s označenim kušaonicama kako bi mogli što bolje isplanirati obilazak i lakše pronaći put do lokacije. Najbrži kupci ulaznica bit će nagrađeni besplatnim organiziranim prijevozom po određenim rutama, dok će ostali imati mogućnost najma vozila s vozačem kako bi bezbrižno mogli uživati u ovom lijepom hedonističkom događanju.

 

U proljeće počinje bujanje mesa u ljušturi pidoče i ona postaje sve punija i ukusnija. Otprilike u isto vrijeme mladi debit puni se u boce i kreće na tržište. Puna, mlada pidoča i svježi, lepršavi debit su skladan par. Upravo s tom mišlju je nastala manifestacija ‘Pidoča & Debit se vole’ u organizaciji TZ Šibenika koja će se održati 5. lipnja u Šibeniku, na Trgu Pavla Šubića. Lokalni uzgajivači pidoča pripremat će školjke prema svojim receptima, a vinari će ohladiti i preporučiti debit koji će najbolje prijati uz pojedini recept. Cijena degustacijskog para školjki i vina bit će 20 kuna, a gosti će imati priliku kušati 10-ak različitih kombinacija.

 

Više informacija o manifestacijama dostupno je na Facebook, Instagram ili web stranicama Turističke zajednice Šibensko-kninske županije.