Pomoću igre proširene stvarnosti djeca upoznaju životinjski svijet Lonjskog polja

Edukativna igra „Istraži životinjski svijet Lonjskog polja“ pomoću tableta i znakova za očitanje u Krapju „oživljava“ dvadeset virtualnih životinja, predstavnika autohtonih životinjskih vrsta Lonjskog polja.

Igru koja spaja zeleno i digitalno, osmislio je startup Grow iza kojeg stoji mladi bračni par iz Kutine.

„Istraži životinjski svijet Lonjskog polja“ – uzbudljiva je edukativna igra proširene stvarnosti zahvaljujući kojoj djeca i mladi upoznaju autohtone životinjske vrste Parka prirode Lonjsko polje te osvješćuju važnost njihove zaštite.

Inovativnu igru osmislio je i stvorio startup Grow iz Novske, a na njezinu predstavljanju u Posjetiteljskom centru Krapje Parka prirode Lonjsko polje među prvima su je zaigrali učenici 4. razreda Katoličke osnovne škole u Novskoj. Igrom su „oživjeli“ dvadesetak virtualnih životinja te svoje znanje o njima provjerili kroz zanimljiv kviz.

„Edukativna igra „Istraži životinjski svijet Lonjskog polja“ namijenjena je djeci i mladima koji posjećuju Park prirode Lonjsko polje. Njegov autohtoni životinjski svijet oni istražuju pomoću tableta na kojima je igra, te znakova za očitanje, tzv. „triggera“. Tableti su mogu posuditi u Posjetiteljskom centru Krapje gdje su postavljeni i znakovi za očitanje, a cilj nam je da za svaki posjetiteljski centar u Parku prirode stvorimo jedinstven digitalni sadržaj kojim bismo posjetiteljima obogatili posjet Lonjskom polju. Ponosni smo što smo igru realizirali u suradnji sa startupom koji se razvio u inkubatoru za gaming industriju u Novskoj“, kazala je Marija Kušmiš, ravnateljica Javne ustanove Park prirode Lonjsko poljer.

Josipa i Kristijan Bencek, kreatori igre i programeri Growa, pohađali su edukaciju o programiranju računalnih igara u Poduzetničkom inkubatoru Sisačko-moslavačke županije (PISMO) te uz podršku mjera za zapošljavanje koje su osigurali Hrvatski zavod za zapošljavanje, SMŽ i Grad Novska, pokrenuli svoj startup. Mladi bračni par sada uživa u poslu od kojega živi.

„Naša je ideja spajati zeleno i digitalno! Želimo djecu uz pomoć gejmifikacije vratiti u parkove – gradske, nacionalne, parkove prirode… Ovo nam je treći takav projekt i sretni smo kad vidimo krajnji rezultat – kako igra djeluje na djecu i mlade“, rekao je Kristijan Bencek te otkrio da su igru testirali na najmlađim članovima obitelji. Upravo su im oni bili najstroži, ali i najiskreniji kritičari. Njihovo oduševljenje zato smatraju velikim vjetrom u leđa.

Posjetitelji Parka prirode Lonjsko polje igru mogu zaigrati već ovaj vikend. Posjetiteljski centar Krapje otvoren je u subotu i nedjelju od 9 do 17 sati.

 

Fotografija: Tomislav Koran