Veralda Ambra – ljubav na prvi pogled

Kraljica istarskih podruma, neizostavan dio identiteta podneblja i sorta velikih mogućnosti, malvazija istarska nepresušna je inspiracija vinarima.

Uz svježe i odležane malvazije, ponudu vina nastalih od ove svestrane sorte obogatile su i ekspresivne i pikantne macerirane malvazije te orange vina, koja joj daju novo lice i uzbudljive mogućnosti za gastronomsko sljubljivanje.

Za Ambru obitelji Visintin znalci kažu da ima ono nešto,a da je to tako potvrđuju tihi, vjerni obožavatelji ove elegantne, sofisticirane, aromatične vinske kreacije duboke jantarne boje.

Posveta jedinstvenom terroiru i vinogradima smještenim na brežuljcima koje odlikuje blagi nagib, optimalna ekspozicija sunca i blizina mora, pretočena je u vino posebnih aroma i duge trajnosti. Vino Veralda Ambra karakterizira zlatno žuta boja s jantarnim odsjajem, miris suhog voća – smokve i marelice, karamela i meda sa začinskim notama cimeta i korijandera uz pun, mekan i zaokružen okus. Ovo vino posebno dolazi do izražaja uzstrukturirana jelapoput specijaliteta na bazi tartufa, foie grasa, juhe od šparoga, telećeg obraza s pireom od buče ili batat, te razna egzotična i vrlo pikantna jela, a odlično se sljubljuje i s bijelom čokoladom.

VeraldaAmbra pravi je iskorak u svijet orange vina, proizvedena biodinamičkim postupkom, bez dodanih sulfita, koristeći autohtone kvasce za fermentaciju i neizostavan postupak maceracije koji je tipičan za proizvodnju crnih vina.U maceraciji kontakt s pokožicom  grožđa omogućuje oslobađanje sadržanih sastojka iz pokožice, što vino čini mnogo složenijim i u nosu i u ustima. Autohtoni  kvasci su cijenjeni jer su svojstveni određenom vinogradu odnosno lokaciji i pomažu kreiranju jedinstvenog okusa određenog terroira.

Ambra predstavlja klasičnu maceriranu, zrelu istarsku malvaziju, proizvedenu od odabranog grožđa iz najboljih terasiranih vinograda, ubranog u malo kasnijim rokovima kako bi dobila ozbiljniju strukturu u odnosu na svježu.“,potvrđuju iz  najveće privatne istarske ekološke vinarije Veralda.

Priča o narančastim vinima počinje u vinogradu i nastavlja se razvijati kroz kreativne pristupe i njegu u podrumu kako bi mogla pobuditi pozitivne emocije koje se dugo pamte. Veralda Ambra fermentirana je na višim temperaturama s potpunom maceracijom do 15 dana, vinificirana kao da je crno vino, uz prirodnu malolaktičnu fermentaciju i dozrijevanje u neutralnim hrastovim bačvama u trajanju od 12 mjeseci. „Tržište je ugledala tek nakon 2,5 godine dozrijevanja, a predstavlja našu interpretaciju posebnog položaja Kaštanjari, čije smo specifičnosti htjeli sačuvati i dočarati u ozbiljnom i dugovječnom bijelom vinu.“dodaju.

Veraldina Ambra 2018 nosi snažan potpis terroara i vinarije koja je posvećena izražavanju potencijala autohtonih sorata kroz kreiranje promišljenih i uzbudljivih vina. Orijentiranjem cijele proizvodnje ekološkim načelima, ulaganjem u nova znanja i konstantom težnjom za novim otkrićima i pristupima, Veralda svakodnevno ispunjava svoju misiju, a to je – kreiranje vina koja bude emocije i donose intenzivne okuse, vrhunsku kvalitetu i užitak koji traje.

Više informacija na: https://www.veralda.hr/

Autor fotografija: Hrvoje Serdar