Kineski Lonely Planet objavio vodič o Zagrebu

Kinesko izdanje Lonely Planeta, jednog od najutjecajnijih brendova svjetskih turističkih vodiča, u svom ožujskom izdanju objavio je vodič o Zagrebu, izvijestila je direktorica Predstavništva Hrvatske turističke zajednice u Kini Franka Gulin, koja je naglasila kako vodič na simpatičan i živopisan način donosi sve informacije o Zagrebu te da je prvenstveno namijenjen putnicima koji vole kulturu, umjetnost i lokalnu hranu.

Iako je realizacija turističkih putovanja s dalekih tržišta u ovim okolnostima znatno otežana, objava vodiča o Zagrebu doprinosi zadržavanju vidljivosti i promociji našeg glavnog grada na kineskom tržištu, ali i Hrvatske u cjelini“, istaknuo je direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić, naglasivši kako putnici iz Kine iznimno cijene turističke proizvode po kojima je naša zemlja međunarodno prepoznata, kao što su kultura, priroda i eno-gastronomija.

Kako je Zagreb na kineskom tržištu poznat kao „grad muzeja“, autorica vodiča Si Ma Yan u tekstu naglasak stavlja na muzeje, galerije, murale, fasade i ostale oblike ulične umjetnosti na zagrebačkim ulicama. Autorica također preporučuje i posjet zanimljivim antikvarijatima te kupnju antiknog nakita u brojnim retro vintage dućanima i šarmantnim radionicama nakita, a kada je riječ o smještaju predložene su opcije za različite kategorije putnika, od luxury segmenta do putnika s manjim budžetom. U vodiču je posebno istaknuto kako je Zagreb idealan za šetnje lijepim parkovima, a Hrvatska popularna i kao filming destinacija.

„Nakon što je Lonely Planet proglasio Zagreb kao Best in Europe 2017. godine, ovo je drugo veliko priznanje za naš grad od strane ovog svjetski priznatog turističkog vodiča. Počašćeni smo što je Zagreb predstavljen kineskom tržištu kroz mini urbani vodič te se nadamo da će, unatoč zahtjevnim vremenima u kojima se nalazimo, pridonijeti dodatnom pozicioniranju našeg glavnog grada na kineskom tržištu. Gosti iz Kine su oduvijek bili važni za Zagreb, a izdanje ovakvog urbanog vodiča potvrđuje i značaj hrvatskog glavnog grada u Kini“, izjavila je direktorica Turističke zajednice grada Zagreba Martina Bienenfeld.

Dodajmo kako Predstavništvo HTZ-a u Kini kontinuirano provodi aktivnosti i održava odnose s važnim kineskim turističkim subjektima pa je tako Franka Gulin, zajedno s hrvatskim veleposlanikom u Kini Darijem Mihelinom boravila u službenom posjetu kineskoj pokrajini Chongqing gdje su održani susreti s predstavnicima odjela i poslovnih subjekata za kulturu i turizam. Chongqing Municipality jedna je od najbrže rastućih kineskih pokrajina u poljima ekonomije, kulture i turizma, na čijem području živi oko 40 milijuna stanovnika. Zračna luka u pre-COVID vrijeme bila je odlično povezana sa svim vodećim zračnim lukama diljem svijeta te je to područje bilo u konstantom rastu kada je riječ o outbound putovanjima.