PREGRŠT ORIGINALNIH I INOVATIVNIH RADIONICA U AZRRI-U

Edukacijsko gastronomski centar Istre predstavlja platformu za vrednovanje i promociju istarske gastronomije u cilju valorizacije autohtonih pasmina i poljoprivredno-prehrambenih proizvoda Istre, dok se putem didaktičke kuhinje, ključne komponente centra, upravo to i provodi. Provođenjem edukacija i usavršavanjem kuharskih kompetencija, od osnutka centra do danas, organizirano je više od 145 edukacijsko-kuharskih radionica, koje je pohađalo više od 1700 kuhara, ugostitelja i hotelijera s područja Istarske, ali i ostalih županija Hrvatske.

Kroz 9 ciklusa (4 proljetna i 5 jesenskih) organizirane su radionice raznolikih tematika, od tradicionalne pa sve do moderne gastronomije, bazirane na specifičnim proizvodima i kuharskim tehnikama, koje su vodila 33 domaća i inozemna chefa mentora.

Kontinuirana edukacija ljudskih potencijala turističko-ugostiteljskog sektora preduvjet je povećanja ali i održavanja prepoznatljivosti istarske gastronomije, koja može biti održiva i u skladu s ostalim gospodarskim granama. U skladu s nadolazećim aktivnostima te uz hvalevrijednu podršku Istarske županije i ostalih važnih partnera projekta, najavljujemo proljetni ciklus upotpunjen šarolikom paletom inovativnih radionica. Važno je naglasiti kako su prijave polaznicima pojednostavljene te se putem online obrasca mogu prijaviti – https://egci.azrri.hr.

Proljetni ciklus započet će pred blagdanskom radionicom koja će se baviti tradicionalnim istarskim kolačima koji se i danas pripremaju u mnogim domaćinstvima. Maestro Choccolatier te vrsni profesor slastičarstva, chef Robert Perić na svoj osebujan način pripremat će uskršnje slastice u obliku jedinstvenih kreacija koje jasno opisuju povijest Istre kroz svoje okuse i mirise.  Kao nastavak na prošlogodišnju radionicu, iniciranu od strane chefa Roberta Perića koja je ujedno bila jako dobro prihvaćena od strane polaznika, ponovno se održava edukacija na temu kruha kao neodvojivog dijela jelovnika vrhunskih restorana.

Vrlo poznata no nedovoljno gastronomski razrađena tematika bakalaja, u proljetnom ciklusu bit će obrađena od strane nositelja prve Michelinove zvijezdice u Hrvatskoj te chefa godine proglašenim od strane gastronomskog vodiča Gault&Millau Croatia 2020., chefa Danijela Đekića.

Poznat po posvećenosti ribljoj i morskoj tematici te potpunoj iskoristivosti namirnica u jelima, chef David Skoko u proljetnom ciklusu vodit će radionicu brzih i jednostavnih jela na bazi lokalne ribe, u kojoj će glavni naglasak biti stavljen na poticanje kreativnosti kod kuhara u stvaranju inovativnih jela. Kao dugogodišnji predavač Edukacijsko gastronomskog centra Istre, chef David vodit će radionicu suvremenih jela na bazi mesa boškarina, na kojoj će obraditi manje popularne rezove mesa i predstaviti ih u „urban food“ varijanti. Cilj ove radionice jest polaznicima dati smjer u kreiranju autentične ponude.

Stručni kuharski dvojac, executive chef Robert Perić i predavač kuharstva chef Igor Ciceran, po prvi puta će zajedno obraditi temu mesa divljači iz Istre i mogućnostima dodatne gastronomske vrijednosti. Meso koje je bogato proteinima i mineralima, bit će obrađeno raznim kuharskim tehnikama i prezentirano kroz kreativne tanjure.

Poseban novitet u proljetnom ciklusu jest nadasve neobična radionica koja ima za zadatak povezivanje gastronomije, destilata i kvalitetnih duhanskih proizvoda.

Jedan od najboljih istarskih kuhara, chef Fabrizio Vežnaver pripremat će tapase s istarskim lokalnim namirnicama, dok će sommelier Emil Perdec uz gotova jela pridružiti neku od raznovrsnih istarskih rakija. Sve to bit će upotpunjeno osnovnom edukacijom o cigarama i cigarilosima, koje će voditi tvrtka Camelot iz Zagreba.

Izvrsna briga o gostu, budućnost je ugostiteljstva koje počiva na konstantnoj sinergiji između pružatelja usluge i gosta. Radionica značajne no specifične tematike bit će održana pod vodstvom Sanje Krmpotić, mentorice za gostoljubivost, lojalnost i zadržavanje gostiju u sektoru ugostiteljstva i turizma, na kojoj će predstaviti kako ugostiteljski objekti mogu postići komparativnu prednost upravo na kontinuiranom radu u podizanju kvalitete gostoljubivosti djelatnika te kako oduševiti goste tako da ponove svoj posjet.

U Edukacijsko gastronomskom centru po prvi puta gostovat će chef Matija Bogdan koji je poznat po radu u restoranima s dvije Michelinove zvijezdice, od čega je četiri godine radio kao sous chef u restoranu Ledbury u Londonu. Veliku pozornost posvećuje kvalitetnim namirnicama te tema njegove radionice biti će reinterpretacija „nekog novog povrća“ u osebujnom stilu fine dinninga.

Proljetni ciklus bit će zaokružen kreativnom radionicom pod vodstvom slastičara Roberta Hromalića, ujedno i vlasnika slastičarnice „Le kolač“ u Zagrebu. Pohađao je internacionalno priznatu školu slastičarstva Ferrandi u Parizu, potom radi kao sous chef u slastičarnici Yvesa Couvreura, što je dovelo do kreiranja njegovog stila ukomponiranog klasičnim francuskim tehnikama i recepturama.

Agencija za ruralni razvoj Istre djeluje sa zadatakom implementacije projekata u poljoprivredi i stočarstvu te kroz povezivanje javnog i privatnog sektora stvara temelje za održivi ruralni razvoj Istre. Jedna od temeljnih zadaća Agencije jest zaštita i očuvanje istarskih autohtonih pasmina i to putem gastronomske valorizacije i popularizacije mesa, čime se dugoročno održava uzgoj i otkup životinja od uzgajivača. Edukacijsko gastronomski centar Istre osnovan je i djeluje u sklopu Agencije za ruralni razvoj Istre kao poveznica između poljoprivrednog i ugostiteljsko-turističkog sektora u cilju valorizacije istarske gastronomije.

Didaktička kuhinja kao ključna komponenta Edukacijsko gastronomskog centra, predstavlja mjesto na kojem vrsni kuhari predavači kroz prezentaciju i demonstraciju kuharskih tehnika, vještina i umijeća vrše edukaciju u cilju valorizacije poljoprivredno-prehrambenih proizvoda i usavršavanja kapaciteta u sektoru ugostiteljstva, hotelijerstva i turizma. Gastronomija bazirana na autohtonim lokalnim namirnicama ukomponirana sa kontinuiranom edukacijom ljudskih potencijala ugostiteljsko-turističkog sektora, predstavlja temelje koji pomažu u izgradnji održive poljoprivrede i turizma.