Danira Orešić, manager za odnose s javnošću  „Kreativnost, poznavanje struke, preciznost, emocija i točna vizija cilja, ono je što smatram ključnim za rezultate i kvalitetu“

Stručnjakinja za odnose s javnošću Danira Orešić govori o svojim počecima, postignućima, radu za renomirane tvrtke i organizacije, suradnji s vrhunskim stručnjacima te najnovijim strategijama njene agencije koja nudi i uslugu dizajna, vizualnih komunikacija, rebrandinga te izrade web stranica

 San mnogih je – biti sam svoj šef. A, onda kad se pokrene vlastiti biznis, većina toga bude potpuno drukčija. Osim što stopostotno odgovaraš za svoje postupke, ako imaš zaposlenike o tvojim koracima i odlukama ovisi njihova egzistencija, radiš i kad ne radiš, u glavi ti se i dalje vrte poslovne mogućnosti, problemi i rješenja. Zato, skidamo kapu svakom poduzetniku koji je uspio u svom naumu i stoički se bori za svoj i opstanak svojih suradnika.

Da nije lako, ali da se može – ako se znade i želi, dokazuje Danira Orešićvlasnica PR agencije Lightkomunikacije  koja više od dvadeset godina radi na poslovima brand managera i kao PR na  promociji najpoznatijih svjetskih brandova, izrađuje projekte, organizira ekskluzivne evente press konferencije i odlična press putovanja, kontinuirano radi na strategiji promocije brandova kao što su Tomić Vina s otoka Hvara, Vinarija Krauthaker, Istarske vinarije Degrassi i Veralda, promociji Restorana Terbotz , gastronomskog vodiča Gault&Millau, te mnogim drugim brandovima i udrugama iz turističkog i zdravstvenog sektora .

Kreativnost, poznavanje struke, preciznost, emocija i točna vizija ono je što smatra ključnim za rezultate i kvalitetu. I zato je uspješna upravo u najtežim početnim fazama kada brend treba brzo i kvalitetno postaviti na tržište kako inozemno tako i domaće. Rezultati su mjerljivi a to ulijeva povjerenje u uspjeh.

 

Iza vas su 24 godina rada. Kako ste odlučili baviti se odnosima s javnošću?

Nakon Škole primijenjene umjetnosti i dizajna te završenog Tekstilno-tehnološkog fakulteta na kojem sam studirala dizajn, radila sam u tvrtki koja je u Hrvatsku uvozila renomirane svjetske brandove. To je u ono doba bio potpuno drukčiji poslovni svijet od onog na koji smo bili naviknuti u Hrvatskoj. Spoznala sam da vrijede stroga pravila i da bez njih poslovanje nije, a niti će biti moguće u budućnosti. Upijala sam sve moguće znanje i stjecala iskustvo, te odlučila dodatno još više naučiti sve što treba znati jedan PR stručnjak. Uostalom, iskustvo koje sam dobila radeći sa stranim tvrtkama i organizirajući prve evente, govorilo mi je da, ako se ozbiljno želim baviti PR-om, moram imati i potvrdu da sam školovana za taj posao.

 

Vaša agencija ima definirane usluge od izrade komunikacijske strategije, plasiranja brenda u medije, vođenje društvenih mreža, uvijek ste inzistirali na vrhunskim fotografijama i videu i sami ih kreirali u suradnji s fotografima, no odnedavno ste agencija koja nudi i uslugu dizajna, vizualnih komunikacija, rebrandinga i izrade web stranica. Kako je došlo do toga?

Zbog sve češćih molbi klijenata da pomognem u vođenju projekta i rada na rebrandingu s dizajnerima ili dizajna web stranica.

Redizajn je izuzetno osobna i osjetljiva stvar, vrlo rizičan korak koji može rezultirati sjajnim iskorakom ili korakom unatrag – u prosječnost. Klijenti su nesigurni u toj fazi, potrebna im je pomoć, puno razgovora, poznavanja scene, obrazovanje,  poznavanje klijenta te osjećaj za trenutak i tržište. To je velik korak. Postali smo apsolutno svi svjesni snage vizualne vrijednosti proizvoda i brenda.

Svoje obrazovanje u smislu dizajna u ovom kontekstu stavljam u službu vizualnog oblikovanja i definiranja vizualnog identiteta brandova, dizajn ambalaže, logotipa, webstranice . Godinama pratim suvremenu umjetnost i imam obrazovanje i iskustvo koje mi daje za pravo klijentima, kao agencija, ponuditi vrhunski dizajn. I to radim u suradnji s višestruko nagrađivanim grafičkim dizajnerom i vizualnim umjetnikom Ivanom Ilićem, koji je studirao na Kunstakademie Düsseldorf, jednoj od dvije najpoznatije likovne akademijena svijetu , u klasi znamenitog prof. Jannisa Kounellisa i izlagao na više od 200 izložbi. A u našem je timu i nagrađivani i dobro poznati fotograf Hrvoje Serdar, dobitnik nagrade „Baldo Čupić“ za najbolji nacionalni turistički film 2017-te godine, te je za video spot hotela „Marea“ Valamar, na međunarodnom turističkom multimedijskom natjecanju „The Golden City Gate“, koje se održava u sklopu vodećeg turističkog sajma ITB u Berlinu, 2020-te godine osvojio drugo mjesto.

Koliko je u poslu važna postojanost i povjerenje s klijentima?

Disciplina u PR svijetu je izuzetno važna, kao i odnos klijenta i agencije. Ako nema međusobnog uvažavanja i povjerenja, suradnja neće biti ostvarena. Mi nastojimo klijente maksimalno rasteretiti radeći proaktivno i planski. I jedino što ja očekujem jest lojalnost u trenutku kad odradim „rudarski“ posao postavljanja brenda u javnom prostoru. Zašto rudarski? Tako je jedna moja draga klijentica nazvala moj posao nakon prve dvije godine suradnje. To je za mene vrlo slikovit kompliment.

Kakvu ulogu u promociji imaju društvene mreže?

Veliku, ali moraju biti kvalitetno vođene. Klijentu mora biti jasno da u tom području, kao i u svakom PR-u nema improvizacije, jer takve su objave transparentne i čita ih mnogo ljudi, pa su greške nedopustive. Engleski jezik mora biti vrhunski, fotografije atraktivne, tekstovi smisleni, mnogim klijentima vodimo društvene mreže, odnosno kreiramo stranicu, objavljujemo postove, komuniciramo s korisnicima te osmišljavamo i realiziramo promotivne kampanje, kao i njihovu analizu što je klijentu itekako bitno.

Jesu li eventi također vaša specijalnost?

Organiziranje eventa, pogotovo s velikim brojem uzvanika uvijek me veselilo i taj dio posla zaista posebno volim i unatoč vremenu u kojem se nalazimo vjerujem da ću pronaći forme za nastaviti sa strašću raditi i taj dio PR posla. To zahtjeva izuzetno preciznost izvedbe i često poznavanje državnog protokola. Savršena priprema, fokus i disciplina na događaju, uigran tim pa i snaga i čvrstoća onog koji vodi event neophodni su za izvrsnu provedbu. Nedopustivo mi je da nešto izmakne kontroli i planu. U ovom sam kontekstu, priznajem , kao vojnik J.

Na koji ste event posebno ponosni?

U sve evente ulažem maksimalan trud, bilo oni organizirani za pedeset uzvanika, njih 300 ili čak i više.

Brojka odrađenih većih događaja nije nimalo zanemariva ali mogla bih navesti jedan primjer, organizaciju eventa za Njemačku gospodarsku i trgovinsku komoru na kojoj je bilo predstavljeno preko 25 tvrtki. Event smo napravili u MSU, a bilo je prisutno 600 uzvanika. Posebno elegantnim smatram događaj odnosno gala večeru koju sam radila povodom obilježavanja 10 godina Specijalne bolnice Akromion. Aktivnosti agencije u takvim slučajevima uključuju razradu scenarija, kompletnu tehničku produkciju, odabir i pripremu lokacije, programa, pripremu sinopsisa i tehničkog ridera, te provedbu protokola događaja. Posebno ću naglasiti nešto, što smatram  jako važnim za uspjeh eventa a to je iskrena i topla ljudska dobrodošlica domaćina i organizatora a savršena tehnika, organizacija, hrana, interijer samo su u službi te emocije.

 

Djelatnost vaše agencije obuhvaća i turizam te gastronomiju?

Usmjerenje prema tom segmentu dogodilo se slučajno pozivom tvrtke Miva da radim PR za brend Moët & Chandon, a nakon toga su slijedili pozivi određenih hrvatskih vinara i udruga koji su prepoznali moj stil rada. Spomenut ću da je agencija je od prvog dana PR agencija gastronomskog vodiča Gault&Millau Croatia koji nagrađuje restorane i chefove te promiče hrvatsku gastronomiju. Istaknula bih suradnju vezanu na konferencije o turizmu s kolegicom Ivanom Kolar jer sam komunikacijski partner konferencije o cjelogodišnjem turizmu „Može li hrvatski turizam 365 ?“ , koja okuplja brojne svjetske i hrvatske turističke stručnjake .

www.lightkomunikacije.hr