AKTUALNOSTI U ZDRAVSTVENOM TURIZMU KVARNERA

Turistička zajednica Kvarnera sazvala je konferenciju za medije na temu „AKTUALNOSTI U ZDRAVSTVENOM TURIZMU KVARNERA“, koja je održana u Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju bolesti srca, pluća i reumatizma Thalassotherapia Opatija, u utorak, 23. veljače 2021. godine.

Naime, tema zdravstvenog turizma iznimno je aktualna s obzirom na vrijeme pandemije virusa COVID-19 u kojem živimo i koje diktira gotovo sve aktivnosti. Zdravstvena ponuda i zdravstvena infrastruktura temelj su vraćanja povjerenja naših gostiju, koje će dobiti kroz informaciju br. 1 koju traže, a to je pitanje epidemioloških standarda i zdravstvene sigurnosti na destinaciji. Tijekom cijele 2021. godine turizam će ovisiti i konstantno se prilagođavati aktualnoj epidemiološkoj situaciji.

Direktorica Turističke zajednice Kvarnera, dr.sc. Irena Peršić Živadinov, naglasila je kako su temelj zdravstvenog turizma na Kvarneru vrhunske ustanove i medicinski timovi predvođeni renomiranim, iskusnim liječnicima, te kompletan kvarnerski turistički sektor, u kojem hoteli i drugi smještajni objekti te putničke agencije zajednički s turističkim zajednicama i drugim subjektima kreiraju i promoviraju proizvod koji zovemo zdravstveni turizam. Nezaobilazan je čimbenik niz klimatoloških prednosti regije Kvarner, koji uz tradiciju i poznati životni stil Kvarner svrstavaju u top destinacije.

Zdravstvene usluge na Kvarneru mogu generirati više gostiju od onih koji su i na smještaju u medicinskim ustanovama, pa su hotelski kapaciteti poželjna opcija za većinu onih koji dolaze motivirani zdravljem. Jer paleta blagodati koju gosti dobivaju na Kvarneru, puno je šira od samih zdravstvenih tretmana, tu su i wellness i SPA, te estetski tretmani, bogata gastronomija i drugo, što sve zajedno doprinosi „punjenju baterija“ koje gosti traže. Koristi takvih „wellbeing i health“ faktora, koje gosti imaju tijekom boravka na Kvarneru, u smislu poboljšanja općeg stanja i rehabilitacije bilo koje vrste, ono su što ističemo i u našoj promociji.

Turistička zajednica Kvarnera u svojim aktivnostima, zajedno s gospodarstvom i uz potporu Primorsko-goranske županije, potiče optimizam i vjeru da će se posljedice pandemije virusa COVID-19 „izliječiti“, te smo sigurni da će oporavak donijeti nove impulse u putovanjima bez ograničenja, ali uz poštivanje sanitarno-sigurnosno-zdravstvenih standarda, koji će ostati imperativ u putovanjima i boravcima na destinacijama širom svijeta.

Vidljivo je da se cijeli zdravstveno-turistički sektor prilagođava situaciji gotovo na dnevnoj bazi, a tako i Turistička zajednica Kvarnera formira prilagođene marketinške aktivnosti za 2021. godinu, za koju držimo da će na prvom mjestu kod odlučivanja gostiju na putovanje biti zdravstvena sigurnost. Općenito će zdravstveni turizam biti u prvom planu, a rezultati turističkog prometa u 2020-toj godini pokazali su da je došlo i do određenog „preslagivanja“ turističkih tržišta. Fokus djelovanja sada je na najbližim tržištima koja su se i u 2020. godini pokazala kao vjerna, ali i ona s najvećom stopom fleksibilnosti u smislu odlučivanja u zadnji tren i veće mobilnosti zbog blizine.

U suradnji s članicama Klastera zdravstvenog turizma pripremljeni su post-covid programi namijenjeni onima koji su preboljeli koronavirus. S obzirom da svaki pacijent ima različite posljedice, programi se svakom pacijentu / gostu prilagođavaju nakon što se napravi sveobuhvatna specijalistička obrada i dijagnostika, odnosno klinički uvid u sliku osobe, a potom se kreiraju rehabilitacije (primjerice bolesti dišnih organa i organa za kretanje, astma, bronhitis, KOPB i drugih, kao i mentalne rehabilitacije), vježbe rekondicioniranja, nutricionističke preporuke, kardiološke intervencije, terapije prevladavanje povećanih poremećaja u ponašanju i drugih poremećaja, te liječenje ostalih stanja generiranih korona-krizom tijekom 2020-te. Povećana je potražnja dentalnih usluga, od saniranja oboljelih stanja, do prevencije i kozmetičkih postupaka.

Stoga, Turistička zajednica Kvarnera upravo provodi niz virtualnih prezentacija za novinare, agente, partnere kako bi zadržala prisutnost i vidljivost kod gostiju i ostala na „listi njihovih želja“ da posjete Kvarner čim to bude moguće. Aktualne programe boravka na Kvarneru Turistička zajednica će, primjerice, predstaviti njemačkim i svjetskim medijima na virtualnoj prezentaciji na ovogodišnjoj, virtualnoj burzi turizma ITB u Berlinu. Očekuje se da bi se trend gostiju koji dolaze s motivom zdravstvenog turizma gdje će spajati odmor i zdravstvene usluge, mogao donekle mijenjati. Naime, zahvaljujući promijenjenim poslovnim okolnostima uslijed pandemije, kao što je trend rada od kuće, ujedno se otvorila i mogućnost dužih boravaka, kao i međugeneracijskih, obiteljskih putovanja. Nadamo se da će trenutna ograničenja u putovanjima biti ublažena ili čak postepeno i ukinuta te da će nam doputovati ponajprije gosti iz zemalja u okruženju.

S obzirom na potrebu vraćanja povjerenja gostiju u sigurnost destinacije, a to se odnosi prvenstveno na zdravstveno – sanitarno – epidemiološku sigurnost, Turistička zajednica Kvarnera sudjeluje u nacionalnom programu – kampanji koju vodi Ministarstvo turizma i sporta, pod nazivom „Safe Stay in Croatia“, u kojoj će se diljem Hrvatske obilježiti objekti i sadržaji koji zadovoljavaju standarde i protokole prema preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Turistička zajednica Kvarnera planira zajedno s Klasterom zdravstvenog turizma Kvarnera pristupiti i formalnom certificiranju Kvarnera kao destinacije zdravlja, za što postoje preduvjeti u kvaliteti klinika, ponudi turističkih usluga i tradiciji zdravstvenog turizma koja seže još iz 19. stoljeća, pa do današnje moderne medicinske tehnologije i medicinskih timova s međunarodnim ugledom. Ovakva vrsta formalnog certificiranja samo će upotpuniti i pojačati sigurnost destinacije i doprinijeti većoj vidljivosti Kvarnera kao destinacije zdravlja.

S obzirom na sve navedeno Ministarstvu turizma i sporta ponuđeno je da upravo regija Kvarner bude obuhvaćena kao pilot-projekt u nacionalnom strateškom dokumentu, odnosno u sklopu Strategije razvoja održivog turizma do 2030. godine.

S obzirom na okolnosti svjetske zdravstvene krize i nužnih koraka koje Hrvatska treba poduzimati kako bi budućim gostima dala sigurnost u svim segmentima njihovog dolaska i boravka, a prvenstveno u zdravstveno-sanitarnom pogledu, te je na održanoj konferenciji za medije istaknuto kako je Klaster zdravstvenog turizma Kvarnera dao punu potporu inicijativi Ministarstva turizma i sporta za predstojeće aktivnosti certificiranja „Safe Stay in Croatia“. Uz to, Klaster zdravstvenog turizma Kvarnera, prvi takav osnovan u Hrvatskoj, zahvaljujući medicinskoj infrastrukturi i umreženom znanju zalaže se da regija Kvarner kao „pilot“ regija postane među prvima certificirana kao destinacija zdravlja, i to na temelju strateškog dokumenta razvoja zdravstvenog turizma.

Turistička zajednica Kvarnera prethodno je brendirala druge segmente turističke ponude, kao što su outdoor, gastronomija, obiteljski smještaj, i drugi, dok Klaster zdravstvenog turizma Kvarnera ima iskustvo u certificiranju medicinskih ustanova i sadržaja, te se svakako može kvalitetno sprovesti i brendiranje zdravstvenog turizma po segmentima, ali i cijele regije kao destinacije zdravlja.

Na konferenciji su govorili dr.sc. Irena Peršić Živadinov – direktorica Turističke zajednice Kvarnera, predsjednica Upravnog odbora Klastera zdravstvenog turizma Kvarnera i moderator konferencije za medije, doc.dr.sc. Vladimir Mozetič, dr.med. – predsjednik Klastera zdravstvenog turizma Kvarnera i ravnatelj Doma zdravlja PGŽ, prof.dr.sc. Viktor Peršić, dr.med. – predsjednik Skupštine Klastera zdravstvenog turizma Kvarnera i ravnatelj Thalassotherapie Opatija, Nataša Rubeša – članica Upravnog odbora Klastera zdravstvenog turizma Kvarnera, zamjenica ravnatelja poliklinika Rident.