Kako ćemo putovati u bližoj budućnosti

Iako bi moglo potrajati dok putnici ne krenu ponovno istraživati svijet onako kako su to činili prije koronavirusa (COVID-19), nedavno istraživanje Booking.com-a pokazuje da i dalje postoji velika želja za putovanjima jer je 65% svjetskih putnika, a isto vrijedi i za 79% putnika iz Hrvatske uzbuđeno zbog mogućnosti koje im donose putovanja kada to bude sigurno nakon ukidanja ograničenja.

Isto istraživanje također otkriva da će 67% putnika iz Hrvatske više paziti na cijene prilikom pretraživanja i planiranja budućih putovanja, dok će njih 66% vjerojatnije tražiti promotivne ponude i uštede.

S misijom da olakša svima da istraže svijet, Booking.com donosi savjete o tome kako putnici mogu najbolje iskoristiti nadolazeće putovanje kada ponovno bude sigurno putovati.

Father and daughter cooking marshmallows by the campfire at their cabin in the woods

Istražite svoju inspiraciju

Iako je svijet pun bezbrojnih veličanstvenih mjesta za otkrivanje, uz sve veća ograničenja putovanja može biti teško odabrati u koje sljedeće odredište otputovati. Prvi važan korak u planiranju putovanja je, pogotovo danas, istraživanje. Internetske stranice lokalnih vlasti dobro su mjesto za početak jer nude najnovije informacije o ograničenjima putovanja. Sljedeći je korak pronaći inspiraciju! Prema nedavnom istraživanju Booking.com-a, više od pola svjetskih putnika (51%)  i putnika iz Hrvatske (56%) za inspiraciju za odmor koristi internetske tražilice. Više od trećine globalnih i putnika iz Hrvatske (36%) pronalazi inspiraciju u preporukama za putovanja koje dobiju u razgovoru s prijateljima i obitelji, a dvije petine (39%) globalnih putnika i čak  57% putnika iz Hrvatske posjećuju internetske stranice za rezervaciju smještaja kako bi pronašli inspiraciju za sljedeće putovanje.

Odaberite pravu vrstu putovanja

Razmislite o tome na kakvu vrstu putovanja želite ići, je li to gradsko putovanje ili putovanje u prirodu kako biste otkrili prirodne ljepote svoje zemlje. Prema nedavnom istraživanju Booking.com-a, većina svjetskih putnika preferira opuštajuće putovanje u sljedećih 12 mjeseci (51%, isto vrijedi i za 50% putnika iz Hrvatske), dok više od polovice svjetskih putnika (53%) i čak 67% putnika iz Hrvatske želi više kraćih odmora, poput vikend-putovanja, nego što su ih imali u 2019. godini. Također je važno razmisliti o tome kako ćete doputovati u svoje odredište. Dok 46% svjetskih putnika (40% putnika iz Hrvatske) i dalje želi izbjeći putovanja avionom, a 46% (37% putnika iz Hrvatske) želi izbjeći bilo kakav javni prijevoz, sjajna je opcija putovanje automobilom.

Putovanja su uvijek bolja s najdražima

Još je jedan važan korak u planiranju putovanja razmisliti o tome s kime želite otputovati. Prema nedavnom istraživanju Booking.com-a većina svjetskih putnika (61%) želi putovati u manjoj grupi s prijateljima i obitelji. Isto misli i 70% putnika iz Hrvatske. 33% svjetskih putnika (27% putnika iz Hrvatske) želi putovati lokalno kako bi posjetili prijatelje i obitelj. Za one koji su uživali u samoći kod kuće ili žude za malo vremena za sebe, putovanje je također sjajna prilika za promjenu okruženja. Istraživanje Booking.com-a pokazuje da se 30%* svjetskih putnika želi fokusirati na sebe i otputovati nekamo sami kad se ukinu ograničenja. Isto vrijedi za 25% putnika iz Hrvatske.