Vrijeme je za MLADO VINO

Vrijeme je za Mlado ali i za Decanter

 Došlo je vrijeme za mlado vino. Deset međimurskih vinarija predstavilo je “Mlado Međimurje”, nova mlada vina iz berbe 2020.

 “Mlado Međimurje” je mlado vino  mladih vinara,  nove generacije već poznatih međimurskih vinskih obitelji.

 Mlado Međimurje ima lagani okus, niski alkohol, jak i privlačan miris, vitko tijelo i lepršavu svježinu, zbog čega je idealno kao vino za predah, za druženja i obiteljske objede. Najbolje je kvalitete u razdoblju od tri mjeseca od puštanja na tržište a vrhunac se očekuje oko Božićnih blagdana.

 Vinarije zastupljene u projektu Mlado Međimurje su Cmrečnjak, Dvanajščak-Kozol, Horvat, Jakopić, Knehtl-Medenjak, Kocijan, Kunčić, Lovrec, Preiner i Štampar. Svaka od njih  proizvela je vlastito mlado vino sličnih svojstava, lagano, svježe i zavodljivo.

Vina su dostupna u vinotekama i kod distributera vina širom Hrvatske. Neki od njih su: Roto svijet pića, Vrutak, Bornstein, Vivat fina vina i Magma, a mogu se naći i u brojnim restoranima.

 Dakle stiglo je “Mlado Međimurje” da osvježi ovu tešku “korona” svakodnevicu!


Osim mladih vina može se  uživati i u nagrađenim međimurskim vinima. Na ovogodišnjem najznačajnijem svjetskom ocjenjivanju vina  Decanter World Wine Awards 2020. međimurski vinari osvojili su brojne nagrade.

Pjenušac Urban white vinarije Štampar osvojio je zlatnu a pjenušac Sibon brut vinske kuće DGA  srebrnu medalju.

Pjenušac Urban white vinarije Štampar  slamnato je žute boje  i odlično se perla, svjež je i lepršav. Okus mu je trajan, elegantan i harmoničan a  sljubljuje se  s međimurskom ali sa  sredozemnom hranom poput kamenica, omleta s gljivama, kremastih rižota, tjestenine i quicha.

Ova nagrada dodatna je potvrda onog što smo temeljem naših dosadašnjih iskustava i vinskih znanja duboko u sebi nekako znali. Pušipel je prava sorta za proizvodnju pjenušaca i upravo to je razlog zbog kojeg smo se odlučili pjenušac proizvoditi od naše izvorne međimurske sorte i po tome smo zaista jedinstveni. Ustrajnošću i stalnim traganjem za znanjem i inovacijom uspjeli smo proizvesti pjenušac koji je danas, potvrđenoi na međunarodnoj razini, u samom vrhu hrvatske vinske scene”– rekao je dobitnik zlatne medalje David Štampar.

 

Inače Međimurska županija je vrlo “pjenušava” jer mnogi   vinari  svoje vinsko umijeće potvrđuju i pjenušavim vinima među kojima su i pjenušci Cmrečnjak, Dvanajšćak Kozol, Hažić,  Tomšić i  Jakopić.

Na ovogodišnjem Decanteru našla su se i druga vina međimurskih vinara, koja su osvojila još sedam srebrnih, šest brončanih nagrada te jednu nagradu u kategoriji   vina s preporukom.

Dobitnici srebra su  vina: Lovrec Izborna Berba Bobica Traminac Mirisavi 2018, Cmrečnjak Classic Pušipel 2019, Hažić Sauvignon 2019, Kocijan Pušipel Classic 2019, Vina Horvat Pušipel Classic 2019, Cmrečnjak Sauvignon 2019., Cmrečnjak Pinot Sivi 2019. Brončane nagrade pripale su Petru Kocijanu za Sauvignon 2019., vinskoj kući Hažić za Barrique Chardonnay 2018., vinima Preiner za Pušipel Classic 2019. te vinskoj kući Dvanajščak-Kozol za  vina: Pušipel Classic 2019., Pušipel Prestige 2017. i Crni Pinot 2016, a nagrada u kategoriji preporuka pripala je Pušipelu Classic 2019. vinarije Štampar.

Ukupno 15 nagrada i jedna preporuka izvrstan su rezultat međimurskih vinara na prestižnom međunarodnom vinskom natjecanju Decanter, posebice ako uzmemo u obzir da je 2020. godina donijela čak četiri medalje više nego prethodna godina.

Pripremio: Tomislav Radić