Istra u srcu WOW-ica

U ova teška pandemijska vremena i lošim epidemiološkim uvjetima, grupa se odvažnih članica udruge WOW – iz Rijeke, Istre i Zagreba – ipak odvažila na zanimljiv dvodnevni vinski izlet. Uz strogo pridržavanje propisanih mjera, okupilo se petnaestak članica i simpatizerki, potaknute podacima koji su išli Istri u prilog – s najmanjim brojem slučajeva, ali i  sunčanom prognozom i – posljednje, ali ne najmanje važno: organizatoricom.

Uz pomoć art direktorice Vlaste Pirnat, connoiseurka i vinska promotorica Manuela Maras, Istrijanka rođenjem a kozmopolitkinja određenjem – smislila je, organizirala i realizirala ovaj fantastični izlet. Zanimljivo je da je prvi WOW izlet ikada, davne 2012. bio također u – Istru.

Tada su WOW-ice posjetile tek izgrađenu novu vinariju Kozlović, vinariju Meneghetti, vinariju Trapan, pjenušave podrume i kušaonu Peršurić te predivan, tada sasvim nov hotel La Grisa u Balama. Bilo je to u isto ovo vrijeme ususret Martinju, samo prije 8 godina. A ove godine, u subotnje jutro 7. studenog, WOW-ice su okupile prvo u Poreču ispred podruma Agrolagune. Ovdje su se kušala fina Agrolagunina vina čiju liniju Festigia neizmjerno i naširoko hvali i međunarodni vinski stručnjak Matthew Horkey u svom video-blogu Exotic Wine Travel. Počelo je, naravno, s Perlom Rosé, najprodavanijim pjenušcem iz njihovog asortimana a nastavilo s Malvazijom iz njihove bazne (redovne) ponude, zatim  Akacijom i Vižinadom – da bi završlili sa crnim vinima Terra Rossa i Castello.

Tako su WOW-ice probale sva Decanterima ovjenčana vina podruma Agrolaguna. A kušala su se i njihova ulja od sorti Ascolana, Pendolino, Leccino, Istarska Bjelica, Picolit, a sve uz selekciju sireva Špin od kojih se kušačicama najviše dopao i dojmio sir odležan u teranu. Nakon toga krenule su u obilazak impresivnih Agrolaguninih vinograda u Funtani i najvećeg maslinika u Červaru a obišle su i stanciju Špin koja je dio Agrolagune.

Nakon kratkog obilaska legendarnih vinogradarskih pozicija Santa Lucia, slijedila je iduća postaja, vinarija iznimnog ugleda, slavna Veralda. Vrijeme je izletnice uistinu počastilo suncem avdje se častilo na drugi način: slasnom domaćom istarskom kuhinjom s potpisom Lucianove mame i predivnim vinima, a sve na krasnoj terasi, na zraku, na otvorenom. Nakon pjenušca od terana, domaćin Luciano Visintin i sestra Keti, koja je i sommelierka, prešlo se na istarsku malvaziju i refošk.

WOW-ice su imale čast kušati i Lucianov novi proizvod, Pét-Nat (pétillant naturel), prirodno pjenušavo vino koje svugdje u svijetu postaje veliki hit, a koji upravo izlazi na tržište.

Nakon uživanja kod ljubaznih domaćina u Veraldi i kupnje vina za uspomenu, ali i konzumiranje kod kuće,  ženska se ekskurzija pojačana pokojim muškarcem, uputila u Momjan, točnije u San Mauro kod obitelji Sinković. Obitelj posjeduje restoran i destileriju a proizvodi svježe i barikirane destilate koje su WOW-ice odreda  s „guštom“ kušale.

Nakon svega, bilo je vrijeme za odmor. Neke su se (riječke i istarske) WOW-ice vratile kući, a ostatak ekipe je spavao u predivnoj motovunskoj Casa Rossi, čija je vlasnica također članica udruge WOW, Andreja Furlan.

Idućeg dana, u nedjelju, ekipi se pridružio talijanski vinski znalac i „winelover“ Gian Luca Garatoni a prvo je na rasporedu bio podrum izvrsnog vinara Franca Armana. Dočekao ih je Oliver Arman s njihovim pjenušcem Perla Bianca koji je nedavno dobio novo ruho, tj. novodizajniranu etiketu, pa je to ujedno bila i premijera nove etikete. Nakon pjenušca kušala se, a što drugo nego malvazija istarska, zatim sauvignon i sivi pinot da bi na kraju na red došla crna vina, merlot i teran. Za kraj, povratak u Casu Rossu poznatu po prvoj vinskoj banci u Hrvatskoj, prekrasnom pogledu, dragim domaćinima ali i finoj hrani.

 

Prije oproštajnog ručka organiziran je bio tasting proizvoda od tartufa uz vina iz obližnje mlade vinarije Valenta.

Točka na i ovog hedonističkog, rajskog izleta bio je sjajan ručak baziran na tartufima koji je osvojio i one koji nisu ljubitelji ovih plemenitih i skupih gljiva, a pratila su ga vina Valenta o kojima je govorio sam vlasnik, Valter Valenta.

Mnoge WOW-ice, premda već iskusne u vinskim studijskim putovanjima, ekskurzijama i izletima, ocijenile su ovaj vinski vikend u Istri najboljim u WOW povijesti! I zato, hvala Manueli Maras i svim vinarima i domaćinima. U Istru se uvijek vrijedi vraćati.

Sanja Muzaferija