Veralda predstavila prvi hrvatski PET – NAT od Terana

Pét-Nat metoda poznata je kao najstarija inačica pjenušavih vina, a koristila se još u 16. stoljeću na jugu Francuske. Pét-Nat skraćenica je francuske fraze pétillant naturel, što u prijevodu znači prirodna pjenušavost. Oslanjajući se na tradiciju iz 16.-og stoljeća, Veralda, najveća privatna ekološka vinarija u Hrvatskoj, u 2020. godini predstavlja prvi Pet Nat napravljen od sorte Teran.

Za razliku od šampanjaca i klasičnih pjenušaca, koji nastaju kad bazno vino prolazi umjetno izazvanu drugu fermentaciju u boci, petillants naturels se rade drevnom metodom tako da se vino tijekom prve fermentacije prebacuje u boce gdje dovršava svoju fermentaciju. Vino je pjenušavo, ali na prirodan način.

Pjenušava vina proizvedena ovom metodom simboliziraju težnju za povratkom prirodi, a upravo je to jedna od temeljnih vrijednosti Veralde, u potpunosti orijentirane na ekološku proizvodnju. Jednostavni, a opet inteligentni pristupi autohtonim sortama, njezin su put do specifičnih okusa.

Pét-Nat metoda se u usporedbi s klasičnom često opisuje kao autentičnija i zabavnija jer čuva primarne voćne arome fermentacije. Ipak, ona predstavlja puno više od eksperimenta – zahtijeva veliku preciznost i posvećenost, a vina proizvedena na ovaj način opravdano se mogu doživljavati istinskim vinima terroira.

„Kad je nešto posebno to osjetimo od početka. To se, u našem slučaju, poklopilo baš jedne nedjelje u 19 sati. Tada smo krenuli raditi i bilo je – ili tada ili nikada. Ništa nam u tom trenutku nije bilo važnije., rekao je Luciano Visintin.

„Sretan sam što ovim vinom s Vama mogu podijeliti svoju emociju početka nastajanja jer možete otkriti i ovu fazu koja je dosad bila pomalo skivena od krajnjeg potrošača. Ovaj Pet Nat uvod je u naš pjenušac Xtrian Brut i u njemu se najbolje vidi sva moć naše baze prije sekundarne fermentacije, bez ikakvih korekcija i njime našoj publici otvaramo neke skrivene kreacije iz podruma. U proizvodnji ovog vina, stvar je bila u momentu – trebali smo pratiti situaciju i čekati optimalni trenutak kada su šećeri u najboljem omjeru. Sretan sam da smo sortu Teran afirmirali i ovim vinom., dodao je.

Prvi hrvatski Pet-Nat od Terana proizveden je u limitiranoj količini od samo 1000 butelja, a upotpunjuje ga moderna etiketa na kojoj se krije matematički izraz. Prije otvaranja, savjetuje se da se boca što rashladi na što nižoj temperaturi kako bi se smanjio pritisak te nakon toga potoči pod kutem od 30 do 45 °. Ovaj ritual posebno će se svidjeti vinskim profesionalcim, ali i mlađoj publici koja tek okriva svijet pjenušaca i šampanjaca.

Više na: https://www.veralda.hr/