PILATO VINA – bez kvalitetnog rada u vinogradu nema ni dobrih vina

”Bez kvalitetnog rada u vinogradu nema ni dobrih vina. A vina u konačnici odražavaju karakter, nagrađuju rad i trud, prokazuju prevaru”. Ovako, u dvije kratke rečenice, može se sažeti sva filozofija velikog i vrijednog vinara Eliđa Pilata, pater familiasa obitelji u kojoj je sve postulate svoje životne filozofije prenio na svoju djecu.

Eliđove riječi nisu larpurlartizam, puka jezička ekvilibristika kojom bi, eto, htio ostaviti dojam na gosta. A ne, krvavo se on, tisućama žuljeva na rukama, na svojoj koži uvjerio da se od riječi ne živi te da za svaki uspjeh, poglavito u vinogradu i podrumu, itekako se krvavo treba potruditi. I, na kraju, izboriti da omanje selo Lašići pored Vižinade postane nezaobilazna postaja vinskog degustacijskog križnog puta svakog istinskog zaljubljenika u istarska vina.

Eliđo je u vinsku priču ušao zahvaljujući ocu Končetu, od koga je izučio zanat kojeg je dodatno izbrusio diveći se vinarima iz Goriških brda. Štoviše, pod utjecajem Slovenaca, u svoje vinograde je posadio chardonnay i pinot bijeli koji su kasnije postali najveća prepoznatljivost vinarije.

Na prvoj Vinistri je zaslužio zlato za svoje prvo vino, a kasnije su uslijedila najveća priznanja na svim vinskim smotrama na kojima su se došli pohvaliti sa svojim vinima, zaključno s velikim zlatom za Malvaziju Sur lie 2015. na Wine and Spirit Competitionu.

”Ne težimo biti najbolji, zapravo sretni smo kada se osvrnemo oko sebe i vidimo veliki broj uspješnih kolega i količinu uistinu dobrog vina koja se danas proizvodi. Istra se promaknula u doista pravu vinsku regiju i smatramo kako bi svi trebali biti svjesni koliko je to zapravo dobro za sve nas koji participiramo u tom poslu. Šta se tiče nas, nama je važno dati svoj maksimum, bitno nam je da vino nosi neki naš potpis i da ima prepoznatljivi karakter. Danas u moru doista dobrih vina, možda je najvažnije ostati svoj”, skromno tvrdi Eliđo Pilato.

Njegovi vinogradi se prostiru na 15 hektara zemlje crvenice u neposrednoj blizini imanja, što dodatno prisnažuje šarm degustacije u takvom ambijentu.

A degustacije kod njih mogu potrajati, jer u ponudi imaju čak 10 etiketa, a dvije nove se trebaju uskoro predstaviti javnosti. Chardonnay, Pinot bijeli, Sauvignon bijeli, Muškat bijeli, Terosa rose, Teran, Merlot, Cabernet sauvignon, a uskoro na tržište ide Grand cuvee, kupaža 3 crne sorte, kao i pjenušac Principe…

Za Malvaziju vole reći kako je upravo ona najbolje ljetno osvježenje iz podruma Pilato. Njezina lijepa nijansa žutozelene boje, fina i ugodna aroma, izraženi cvjetni karakter i ugodni retronazalni  voćno-mineralni okus  jednostavno osvajaju svakog zaljubljenika u svježa vina.

Sur lie karakterizira slamnato žuta boja i intenzivan, fin i ugodan miris na vaniliju te tipičnu malvazijinu notu cvijeta bagrema. Suho je, toplo i mekano, punog tijela. Krasi ga izrazita mineralnost i uravnoteženost kao i intenzivan okus koji dugo ostaje u ustima.

I mogli bi za svaku ponaosob nabrajati karakteristike, no možda bi ih najbolje bilo probati, jer kako u Vinariji vole reći: “Cjelina bilo kojeg vina mora biti više od pukog zbroja njegovih sastojaka i karakteristika. Različitost je važnija od površne privlačnosti…”

Photo: Robert Pichler