TOMIĆ VINA – svježa i aromatična vina koja slave posebnosti Hvara

Tomić Beleca 2019 i Tomić Opolo Nobile 2019 svježa su i aromatična vina koja slave posebnosti Hvara

S klimatološkim krajem ljeta i prvim danima rujna započinju najljepši i fizički najzahtjevniji dani vinogradarske godine – berba novih plodova. Vrijeme je to kada vinari, nakon dugog čekanja, konačno ugledaju rezultate svog cjelogodišnjeg rada i brige te krenu sa zamislima o novim vinima koja će predstavljati njih i filozofiju njihove vinarije.

Hvarska vinarija Tomić, smještena u Jelsi, svoju je berbu započela branjem pošipa koji će se koristiti za proizvodnju njihovih poznatih etiketa Tomić Pošip Tomić Beleca. Upravo je Tomić Beleca 2019 zasjala ove godine, a vinski entuzijasti i struka su ju prepoznali kao moderno bijelo vino za svaku priliku. Tomić Beleca 2019 se može piti kao aperitiv, a također se izvrsno sljubljuje uz razna hladna predjela iz mora te pikantnija jela poput pesta i tvrdih sireva. Osim pošipa, koji za ovo vino stiže iz vinograda sa sjeverne strana otoka, za upečatljivost Tomić Belece 2019 zaslužna je i autohtona hvarska sorta bogdanuša. U toj sinergiji svaka od sorti daje ono najbolje od sebe: pošip moćnost, bogato tijelo i umjerenije kiseline te tipične sortne arome marelice, breskve (koštunjićavog voća) uz mineralnost, a bogdanuša nježnije cvjetne arome i svježinu. Rezultat je karakterno južnjačko, ali i lepršavo vino s nižim postotkom alkohola (oko 12.5 %) koji ga čini idealnim izborom za dnevnu konzumaciju i sve slične prilike koje traže laganija vina.

Uz Tomić Belecu 2019, kao izvrstan izbor za tople dane istaknulo se rosé vino proizvedeno od sorte plavac mali – Tomić Opolo Nobile 2019.

Grožđe za ovo vino bere se u vinogradima na središnjem dijelu otoka – Stari Grad, Dol Vrbanj, a vino se proizvodi tehnologijom otakanja nakon 6 sati. Maceracija je minimalna čime se dobiva vrlo delikatna ružičasta boja, slična provansalskim rosé vinima.

Miris je vrioni i voćni, a dominiraju arome crvenog voća (maline, jagode), cvjetne note te lagana slanost na nepcu. Tomić Opolo Nobile 2019 na granici je suhog i polusuhog vina, što mu daje punoću izbalansiranu kiselinom. Ovo vino izvrsno prati salate, vegetarijanska i druga laganija predjela i jela kao što su laganiji sirevi: kravlji, kozji – zbog njegove aromatičnosti, feta sir, mozzarella i drugi.

Iz prošlogodišnje berbe u vinogradima Tomić rodila su se zaista izvrsna vina, a u vinariji vjeruju da će i ova berba biti jednako uspješna:

„Krenuli smo s berbom pošipa, grožđe je izvrsne kvalitete i jako smo zadovoljni. Urod je malo manji nego u prosječnoj godini, što opet dobro utječe na kvalitetu tako da vjerujem da bi sama berba mogla dati izvrsne rezultate. Nastavljamo berbu u ekološkom vinogradu u uvali Vira gdje imamo cabernet sauvignon, a 10, 15 dana nakon toga krećemo s branjem plavca malog, također iz našeg ekološkog vinograda. Imamo tim iz vinarije, koji je i u proizvodnji, i u vinogradu tako da smo se svi zajedno podijelili i krenuli. Radi se na otvorenom pa blizina i kontakt nisu problem, što je jako važno u trenutnoj situaciji.“, istaknuo je Sebastijan Tomić.

Vina su odraz vinara i jedinstvenosti podneblja u kojem nastaju, a ova iz ponude vinarije Tomić predstavljaju najbolje okuse i posebnosti otoka Hvara.