Ljetne vinske večeri u Swanky Monkey Gardenu

Ljeto u Zagrebu
SWANKY MONKEY FUNKY… – Terasa Swanky Monkey Gardena u Zagrebu obično četvrtkom u kasnije popodne okuplja vinski svijet – domaćini budu po jedan ili nekoliko vinara, a gosti su dakako poklonici Bakhova nektara.
Pred kraj srpnja zahvaljujući promotorici Manueli Maras sa svojim su vinima robnih maraka Coletti i Lunika nastupili Franjo Kolarić iz Jastrebarskoga i Daniel Bastijančić Makiništa iz Istre.
Kolarić se – s obzirom na ljeto koje traži osvježenje i s obzirom da dolazi iz vinogorja koje se i šire proslavilo upravo po mjehurićima  dobro dosjetio da toga vrućeg dana podastre na kušanje svoje pjenušce – Brut Nature od nekoliko sorata koje se odavna tradicijski uzgajaju na Plešivici i koje je u dobroj mjeri zadržao u svom nasadu, zatim Brut Nature Rosé od Pinota crnoga, i Blanc Nature od Pinota sivoga, upravo s tim posljednjim Kolarić se najviše ponosi, stalno ističe da je već prije dosta vremena čvrsto odlučio da se baš jako posveti tom kultivaru i glede mirnog i glede pjenušavog vina.
Bastijančić Makiništa duh Istre i svojega posjeda donio je s vinima Stazion od malvazije istarske rađene uz 10-dnevnu maceraciju, zatim Makiništa 2018 od dva dana maceriranog Pinota sivoga, teran koji on naziva Tender, te Sorpresu (=iznenađenje) a to je raritetni crni muškat.
Na ovoj prezentaciji, koja je nazočne odvukla od svakodnevnih problema začinjenih i prijetnjjom Covida19 posebno su, očito, uživale pripadnice ljepšeg spola….
Piše: Željko Suhadolnik
Photo: Marko Čolić