OI ISTRIA SELEKCIJA drugu godinu zaredom zlatna

Drugu godinu zaredom Ol Istria Selekcija maslinovo ulje osvaja zlatnu medalju u kategoriji kvalitete na prestižnom svjetskom natjecanju maslinovih ulja London International Olive Oil Competitions, a u istoj je kategoriji ulje Ol Istria Picholine osvojilo srebro.

Tako su se maslinova ulja iz Agrolagune sa svjetskih natjecanja još jednom vratila s nagradama koje dokazuju kontinuiranu vrhunsku kvalitetu i prepoznatljivost na svjetskoj maslinarskoj sceni. Naime, IOOC je jedno od najvećih i najrespektabilnijih natjecanja u Europi, u čijoj je konkurenciji ove godine bilo prijavljeno ukupno čak 657 ulja iz 25 zemalja svijeta. U kategoriji kvalitete u kojoj Ol Istria ulja odnijela medalje, natjecalo se čak 511 ulja.

„Uvijek naglašavamo kako uspjeh Ol Istria maslinovih ulja leži u kontroliranom procesu od početka do kraja proizvodnje kao i znanju koje se ugrađuje u obradu – od maslinika preko ploda do proizvodnje ulja. Agrolaguna godišnje proizvodi u prosjeku oko 150 tona ekstra djevičanskog maslinovog ulja, a udio ekstra djevičanskog maslinovog ulja pod brandom Ol Istria, kojeg čini kupaža sorti, u ukupnoj proizvodnji Agrolagune iznosi 98 posto. Osim brojnih nagrada, velika potvrda kvalitete istarskih maslinovih ulja je činjenica da je to prepoznala i talijanska „biblija“ ekstra djevičanskih maslinovih ulja Flos Olei koja je upravo Istru pet puta za redom proglasila najboljom maslinarskom regijom na svijetu.

No još važnije od toga što kvalitetu naših ulja ponovo prepoznaju certificirani stručnjaci oleolozi u međunarodnim žirijima, visoku razinu naših ulja prepoznaju i potrošači“, kaže Vlado Čondić Galiničić, direktor Agrolagune.

Agrolaguna ima najveći maslinik u Hrvatskoj koji se prostire na ukupno 220 hektara i pet lokacija uz more na kojima raste 65.000 stabala maslina.„Uz to što se masline uzgajaju na izvrsnim lokacijama, osnova za vrhunsku kvalitetu ekstra djevičanskog ulja su ručno brani neoštećeni plodovi koji se prerađuju unutar 12 sati nakon berbe. Brend Ol Istria dobio je certifikat kontrolirane oznake izvornosti za ekstra djevičansko maslinovo ulje, ZOI Istra, što podrazumijeva strogu kontrolu isključivo istarskog podrijetla ploda maslina, samo odabranih sorti, prerađeno u kratkom roku na maksimalnoj temperaturi od 27°C, te čuvano u kontroliranim uvjetima temperature i interne atmosfere. Ol Istria Selekcija je ekstra djevičansko maslinovo ulje dobiveno odabirom više sorti maslina. Uz to, sve sorte imaju specifičan okus, miris i intenzitet, tako da se ulja, kao i vino, mogu kombinirati uz različita jela“, kaže Milan Budinski, direktor vinarstva i proizvodnje u Agrolaguni

U proizvodnji maslinovih ulja danas su apsolutni trend sortna maslinova ulja. Poput vina i ulje se može proizvesti kao jednosortno ili kao kupaža više sorti. Pod imenom Ol Istria nalaze se sortna maslinova ulja Picholine, Pendolino, Ascolana, Leccino te autohtona sorta Istarska bjelica.