VINA od DAVNINA

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković dodijelila je diplome vinarima za šampionska vina u pojedinim kategorijama u sklopu projekta pod nazivom „VINA od DAVNINA“. Povjerenstvo sasatavljeno od  ocjenjivača (enologa), ocijenilo je 159 uzoraka vina proizvedenih od 30 autohtonih sorti različitih godina berbeod 77 vinarate je dodijeljeno 7 šampionskih odličja najbolje ocjenjenim vinima u pojedinim kategorijama.

Treće ocjenjivanje vina hrvatskih autohtonih sorata koje prethodi trećoj reviji VINA od DAVNINA održano je u svibnju ove godine te su, uz šampione, dodijeljene 3 velike zlatne diplome, 60 zlatnih diploma, 65 srebrnih diploma, 18 brončanih diploma i 1 priznanje. Ocjenjena vina izložiti će se na reviji te će ih posjetitelji moći kušati i kupiti izravno od proizvođača.

Inicijator i organizator  projekta  je Ministarstvo poljoprivrede, suorganizator Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu te partneri Agronomski fakultet u Zagrebu, Institut za poljoprivredu i turizam u Poreču te Institut za jadranske kulture i melioraciju krša iz Splita. Cilj projekta je predstavljanje vina hrvatskih autohtonih (izvornih) sorata i Hrvatske kao autentične vinske zemlje, a povećani odaziv vinara u odnosu na prošle godine pokazuje zanimanje proizvođača koji su kroz projekt dobili priliku za promociju svojih vina, autentičnog turističkog proizvoda i važnog dijela gastronomske ponude Hrvatske. Inače uHrvatskoj danas uspijeva 130 autohtonih sorata vina a nekada ih je bilo i više od 400. Od autohtonih sorata najviše je malvazije – 43 %, slijede plavac mali (25 %) i žlahtina (10%).

Šampioni 3. revije VINA OD DAVNINA su:
Najbolje ocijenjeno vino:
Primus – Plavac mali 2016., Rizman vinogradi d.o.o. Klek.
Šampion u kategoriji pjenušavih vina: San Marino – Žlahtina 2017.,
Pavlomir d.o.o., Novi Vinodolski.
Šampion u kategoriji bijelih vina redovite berbe – regije Središnja bregovita Hrvatska: Pušipel classic 2019., Vinogradarstvo-podrumarstvo Cmrečnjak, Sveti Urban.
Šampion u kategoriji bijelih vina redovite berbe – regije Hrvatska Istra i Kvarner: Malvazija istarska 2019., OPG Siljan Sanjin, Krnica.
Šampion u kategoriji crvenih vina regije Hrvatska Istra i Kvarner: Kurykta reserva – Sansigot/Debejan 2016., Estate winery d.o.o., (A. Katunar), Vrbnik.
Šampion u kategoriji bijelih vina redovite berbe – regije Dalmacija:
Tasovac Pošip 2018., OPG Davor Tasovac, Žrnovo.
Šampion u kategoriji crvenih vina – regije Dalmacija: Primus – Plavac mali 2016., Rizman vinogradi d.o.o. Klek.

 

Uz ministricu poljoprivrede Mariju Vučković, na predstavljanju projekta VINA od DAVNINA i objavi rezultata te dodjeli nagrada vinarima sudjelovali su i državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Zdravko Tušek, predsjednik ocjenjivačke komisije Marijan Čižmešija, Edi Maletić s Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i predstojnik Centra za vinogradarstvo, vinarstvo i uljarstvo HAPIH-a Robert Brkić.

 

Pripremio: Tomislav Radić

Snimio: Marko Čolić