KONAČNO MICHELIN SLOVENIJA Ani Roš čak dvije zvjezdice

Konačno! Slovenija je dobila svoj Michelinov vodič! U njega je ušlo šest restorana sa zvjezdicom od kojih je Hiša Franko dobila čak dvije! Njezina Ana Roš je u obrazloženju tog prestižnog postignuća opisana kao nevjerojatno kreativna i precizna chefica, osoba koja u okruženju unikatne prirode Kobarida sklada iznimno precizno definirana jela. Pohvaljen je i njezin suprug, sommelier Valter Kramar tako da se može očekivati da će današnjih nekoliko mjeseci čekanja na mjesto u Hiši Franko biti pretvoreno  u obavezu rezervacije i godinu unaprijed!

Ostali restorani s tom prestižnom oznakom su DAM u Novoj Gorici čiji je chef Uroš Fakuč, zatim pri  Pri Lojzetu Tomaža Kavčiča u Vipavi,  glavni grad Slovenije Ljubljana svoj Michelin restoran ima u Ateljeu Jorge Zupana, slijedi Hiša Denk iz Zgornje Kungote, chefa Gregora Vrečka te na koncu Vila Podvin u Radovljici čiji je glavni gastro kreator Uroš Šteflin.

Uz šest restorana sa zvjezdicom, njih je devet dobilo Michelinovu preporuku, poznatu i kao Bib Gourmand. Redom to su Etna u Divači, Evergreen u Smledniku, Gostilna Repovž u Šentjanžu, Gostišče Grič u Horjulu, Jožef u Idriji, Mahorčič u Rodiku, Na gradu u Ljubljani, Rajh u Murskoj Soboti te na kraju Ruj u Dolu pri Vogljah.

Zadnja ocjenjivana kategorija, inače ustanovljena 2016. godine,  definirana je kao “Plate Restaurants”, odnosno kategorija restoran koje su tijekom inspekcije kao “velike nade” definirali Michelinovi eksperti. Kad je Slovenija u pitanju  njih je 37, tako da naša zapadna susjeda sada ima čak 52 restorana koja se nalaze u najznačajnijem svjetskom gastronomskom vodiču.

Iako je objava trebala biti još u ožujku, epidemija koronavirusa sve je odgodila za  lipanj, tako da je konačno i Slovenija dočekala svoj najvažniji dan u novijoj gastronomskoj povijesti.