Gurmanski izlazak uz najveće hitove Franka Sinatre

Krenula su ponovno  događanja iz ciklusa Vino & Kino. Brojna publika dočekala ih je s nestrpljenjem, a kako i ne bi kada se optimizam i „joie de vivre“ sada najviše traže. Ništa bolje za to od glazbe Franka Sinatre koji je živio život punim plućima ili njegovim riječima: „Onako kako sam ja živio život, jednom je dovoljno.“ Poznati hitovi poput „My Way“, „Fly Me To The Moon“, „I’ve Got You Under My Skin“ ili „New York, New York“ ispunili su vinoteku Bornstein, a kuckanje čaša i onaj poznati žamor bili su znak da se stvari polako vraćaju u normalu. U čašama su se točila vina jedne male, ali dosta ambiciozne vinarije s vinogradima 50ak km od Zagreba – vinarije Kota;  na stolove su uz njihova vina posluženi sljedovi s osvježenog Bornstein menija koji je izvrstan, a svaki slijed pratio je po jedan okus aromatizirane soli domaćeg brenda Adorable; na kraju whiskey, onaj  kojeg je Sinatra najviše volio, tj. obožavao,  legendarni Jack Daniel’s. Poznati Tennessee whiskey poslužen je na Sinatrin način, a on ga  je pio s nekoliko kockica leda (engl. „on the rocks“).

Vina Kota

Iza ove boutique vinarije smještene na uzvišenim položajima Bregovite Hrvatske u tzv. zlatarskom vinogorju stoji diplomirani inženjer strojarstva i veliki zaljubljenik u vino Tihomir Kota. Prije nekoliko godina posadio je na 2 ha zemlje svoje omiljene bijele sorte, chardonnay i sauvignon, od kojih danas dobiva pjenušce i mirna vina.

Inženjersku preciznost i pedantnost Tihomir je prenio i u podrum pa svoja vina opisuje kao čista, strukturirana, razigrana i precizna. Tijekom večeri kušao se pjenušac Kota 267 extra brut (100 % chardonnay). Radi se o pjenušavom vinu, zlatno žute boje i bistrog izgleda.  Izražen voćni aromatski profil, sitnih brojnih, bockavih i živih mjehurića, visoke prodornije svježine. Prilično kremast pjenušac na nepcu, čistog mirisa koji se vrlo brzo pretvara u mirise voćnosti , maslačaste note i arome preprženog badema. Izuzetno pitak i osvježavajući.

Iako je baš ovaj pjenušac pokupio najviše ovacija publike, to ne znači da ne treba dati šansu i ostalim vinima koja su se točila tijekom večeri: Kota 255 extra brut (chardonnay 80% i rizling 20%), Kota 267 (chardonnay sur lie) 2018. i Kota 357 (sauvignon) 2018.

 

Adorable soli, pekmezi i umaci

Adorable su hrvatski proizvodi čiji sastojci gotovo u cijelosti dolaze s OPG-a Ivana i Daniele Drčec. U ponudi imaju nekoliko vrsta aromatiziranih soli koje prodaju s preporukama za uparivanje s jelima, a pekmezi i ljuti umaci su također iz vlastite proizvodnje,  baš onakvi kakve bi spremila jedna moderna i urbana kuharica.

Jack Daniels

Tennessee whiskey kojeg ne treba posebno predstavljati, ali njegov ambasador Marko Pećnik iz Coca-Cole rekao je stvari koje su mnogi prvi put o njemu čuli. Za ovaj whiskey, koji se proizvodi u državi Tennessee u malom gradiću Lynchburgu, Sinatra je bio gotovo religiozno vezan. Kada je pokopan , pokopan je sa samo tri stvari: kutijom cigareta, bocom Jack Danielsa i 25 centi za telefonsku govornicu da može nekog pozvati da dođe piti Jack Daniels s njim.

Frank Sinatra

Za glazbeni odabir i vođeno slušanje glazbe Franka Sinatre zaslužan je radijski voditelj Kornelije Hećimović. Riječi kojima je predstavio starog šarmera poznatog po nadimcima „The Voice“ i „Ol’ Blue Eyes“ ostat će još dugo u sjećanju: „Bio je zavodnik, komičar, zabavljač, dobitnik Oscara, Zlatnih globusa i Grammyja, političar, voditelj i počasni doktor. Po njemu se zovu svemirska tijela i ulice u najvećim gradovima. No, prije svega je bio pjevač, možda i najveći u povijesti popularne kulture.“

 

Piše: Jelena Bulum