PRVI SAJAM ISTARSKOG CRNOG TARUFA gastronomski spektakl krajem lipnja u Buzetu

Prvog  dana lipnja otvorena je sezona lova na crni tartuf. Poznat i kao “ljetni”, ovaj je aromatični  gomolj znatno u sjeni znatno bogatijeg brata – bijelog tartufa. Da, baš bogatijeg jer osim što mu cijena zna biti i za desetak puta viša – ili kako tartufari znaju istaknuti koliko crni kuna, toliko bijeli eura – crni je tartuf ipak nepravedno zapostavljen.

 

Znatno je rasprostranjeniji, pa ga se tako u Hrvatskoj izvan Istre može naći na nekoliko lokacija kontinentalne Hrvatske, od svih dijelova Slavonije pa sve do Turopolja, tako da se i u restoranima može naći diljem zemlje. Ipak, ma koliko bio povoljniji od bijelog, i cijena crnom za kilogram može dosegnuti pa i do dvije tisuće kuna. Ali da bi jelo dobilo neponovljivi okus potrebno je svega nekoliko grama što u konačnici istovrsnim jelima s ili bez crnog tartufa cijenu mijenja za dvadesetak posto.

Ponukan svim tim elementima vlasnik Stare Oštarije, ali i znani glazbeni promotor Robert Marušić odlučio je 27. i 28., zadnjeg vikenda u lipnju organizirati Prvi sajam crnog istarskog tartufa.  Uz mnoga informativno-znanstvena predavanja naglasak će naravno biti na gastronomskoj prezentaciji, mogućnostima pripreme jela u kojim se crni tartuf odlično snalazi. Događanja će se odvijati u središtu buzetskog Starog grada, u Staroj Oštariji i na obližnjim lokacijama.