ŠPANJOLSKA VINA U VAŠOJ ČAŠI

Korona je uništila sve vinske priče. Nema okupljanja,nema vinskih predstavljanja. Prilika je to da se prisjetimo nekih prijašnjih okusa i mirisa.

Piju li se u Hrvatskoj španjolska vina? Piju se u malim, ograničenim količinama, piju ih vinoljpci koji žele da njihovi nepci osjete i  dah i duh drugih vinarskih krajeva.

 Svake godine Veleposlanstvo Španjolske u Zagrebu za novinare i za vinske trgovce  organizira vinsku radionicu. Na posljednoj je predstavljeno  18 vina od kojih se samo pet nalazi na našem tržištu.

Počelo je s Parxet brut Reservom Cava s 11,5 % alkohola a onda još jedno bijelo vino Bodegas Martin Codax a onda su slijedila druga vina od kojih se Bodegas Valdemar iz područja Rioja napravljeno od sorata  tempranillo70%, graciana(15%) i maturana(15%) sa 14% alkohola, nalazi u zagrebačkoj vinoteci Miva.

Bijelo vino u posebno dizajniranoj boci Raventos Codorniu od chardonnay-a (70 %), parellade (15%) i macabeua (15%) sa 11,5% alkohola uvozi tvrtka D,Avgvsta Impex.

U Vrutku su vina Gonzalez Byass (Rijoa) od tempranilla(95%), graciana(4%) i mazuela(1%) sa 14% alkohola, Bodegas Felix Callejo od tinto fino(95%) i albillo (5%) i šeri Gonzalez Byass Cristina Medium (Jerez-Xerex-Sherry) sa 87% Palomina i 13% Pedro Jimenez s alkoholom  17,5%.

Španjolska je svjetska vinska velesila s najviše vinograda na svijetu. Ima milijun 21.000 hektara vinograda, Francuska 790.000 a Italija 690.000.  Uz tempranillo vrlo je popularna kod crnih sorata i garnacha tinto  koju ili miješaju ili rade zasebno zatim graciano, mazuelo, ali imaju i cabernet sauvignon, syrah pa i merlot.  U području Rueda su verdejo, tempranillo, palomino, albillo ali tu su i sauvignon i chardonnay.


Oznaku koja jamči vrhunska vina Denominación de Origen (DO) ima 
66 španjolskih vinskih regija a postoji i oznaka Denominación de Origen Calificada (DOCa), za regije  s najboljim vinima. Dva najslavnija vinorodna područja Španjolske su Rioja i  Priorat. Poznata je i Ribera del Duero, regija  u kojoj se uglavnom proizvode  crna vina od sorte tempranillo.

Katalonija je poznata po proizvodnji pjenušavog vina Cava a regija Jerez  po šeriju.  Španjolski šeri, proizvodi se u Andaluzija u okolici grada Jerez de la Frontera, a na bocama je označen oznakom -Jerez DO (Denominacion de Origen). Šeri se proizvodi od bijelog vina (palomino, pedro ximenez i moscatel) koji se nakon fermentacije ˝pojačava˝s brendijem.

Da bi se ˝legalno˝ smatralo šerijem, vino mora potjecati s područja  između gradova Jerez de la Frontera, Sanlúcar de Barrameda i El Puerto de Santa María u provinciji Cádiz.

Španjolska ima više od 600 autohtonih vrsta vinove loze, no većina proizvodnje su sorte   tempranillo, garnache, albariño i verdejo te međunarodne sorte poput cabernet sauvignona, chardonnaya, syraha, merlota i sauvignon blanca a njeguje se i bijela sorta airen.U Španjolskoj se uzgaja  na 1/3 svih vinogradarskih površina, na oko 400.000 ha i to najviše u središnjem dijelu zemlje (poglavito u oblastima Mancha i Valdepenas). Vinificira se odvojeno ili zajedno s crnim grožđem.

U Španjolsku nećemo moći još neko vrijeme ali njihova vina možemo kušati.

Tekst: Tomislav Radić

snimke: Julio Frangen