“VINSKA KARANTENA” – sommeliera Siniše Lasana svakodnevno donosi nove vinske teme

To što smo fizički razdvojeni ne znači da ne možemo biti zajedno, a informiranje, učenje i edukacija uvijek su zanimljiviji u ugodnom drušvu. Naravno, radi se o virtualnom društvu koje na svom Facebook profilu svakodnevno okuplja jedan je od najcjenjenijih sommeliera u Hrvatskoj, trostruki prvak Hrvatske, nositelj trećeg stupnja Advanced te sudac Decanter World Wine Awardsa, Siniša Lasan.

Njegova Vinska karantena je nakon 20 uspješnih izdanja stekla vjernu publiku koja s nestrpljenjem iščekuje poslijepodnevne radionice i predstavljanje vinarija iz svih regija Hrvatske. Prije svake radionice, Siniša objavi nekoliko pitanja kako bi se sudionici upoznali s radom vinarije, a u 16 sati kreće s prezentacijom odabranih vina. Ono po čemu je ovaj koncept poseban je to što se odvija u stvarnom vremenu pa gledatelji aktivno sudjeluju i odmah dobivaju povratnu informaciju.

Tako ova virtualna edukacija redovito okuplja mnoštvo vinskih entuzijasta koji međusobno razmjenjuju iskustva, komuniciraju s omiljenim vinarima i nadograđuju svoje znanje o vinima – odnosno rade sve ono što bi radili na jednom vinskom sajmu, ali iz sigurnosti svog doma.

Upravo je to i bio Sinišin cilj, koji smatra da je u ovim trenutcima posebno bitno da pomažemo jedni drugima, zbog čega su u njegovu Vinsku karantenu pozvani svi koji žele slušati, učiti i uživati, bez ikakve obaveze. Kad je krenuo s projektom, očekivao je dobar odaziv, ali ovoliki uspjeh ga je ipak iznenadio:

Dosta sam radio s hrvatskim vinarijama, manje više me svi znaju i veliki sam promotor hrvatskih vina tako da me u jednu ruku ne čudi odaziv, ali nekih 700 do 1500 pa čak i do 3000 pregleda po videu, to sigurno nisam očekivao i ugodno sam iznenađen. Razlog više je to što radim na hrvatskom jeziku pa je i publika automatski manja, ali to je ciljano bilo tako i ja sam zadovoljan.“

Kad je razmišljao o ovom projektu, znao je da želi da se odvija uživo i da bude interaktivan, a brojna i raznovrsna publika potvrđuje da je ovaj koncept i više nego uspješan:

Okupljaju se sommelieri, vinari, zaljubljenici u vino, ali ima vjerojatno i laika koje ova tema interesira ili imaju prijatelja koji je vinar pa se uključe. Publika je vrlo široka i što se tiče godina pa je tako zastupljena i mlađa i starija populacija. Prezadovoljan sam, jedna lijepa zabava i dobro iskorišteno vrijeme.“

Također ga vesele  pozitivne reakcije vinara koji se redovito javljaju i prate radionice. Jedna od njih je enologinja vinarije Krauthaker, Martina Krauthaker Grgić koja ovaj projekt vidi kao: „odličnu ideju i priliku za mnoge koji možda i nisu u vinskom biznisu da iz prve ruke od ovakvog znalca dobiju informacije o vinima i vinskim kućama.“S njom se slaže i Branimir Jakopić, vlasnik međimurske vinarije Jakopić:

„Jako podržavam ovaj projekt, a vjerujem da su autentičnost i potpuna sloboda koju Siniša ima zanimljivi vinarima jer zapravo i ne znaju na koji će način njihova vina biti prezentirana. Sjajno je da se na jednom mjestu istovremeno okupljaju i vrhunski profesionalci i amateri, a ovakve pozitivne priče su posebno važne u ovom teškom trenutku.“

Vinska karantena dosad je okupila oko 20 tisuća ljudi, a privukla je i strane ljubitelje vina koji bi uskoro mogli uživati u sadržaju na engleskom jeziku: Moram vidjeti hoću li to vremenski uspjeti ili ne, ali svakako pripremam nešto za englesko govorno područje odnosno za ljude koji se uključuju izvana jer oni mene ne razumiju, tako da ću raditi isto tako jednu vrstu edukacije na engleskom jeziku, uglavnom o hrvatskim vinskim sortama.“,  najavio je Siniša.

Nadase da će se ove radionice, u nekom sličnom obliku, nastaviti održavati i nakon ove situacije ili da će poslužiti kao podloga za neki novi vinski projekt: „Nikad nije bilo emisija o vinu, ali svakako bi bilo lijepo da bude nešto, ne svaki dan, ali jednom tjedno bi bilo lijepo.“, zaključio je.

Vinska karantena svakodnevno nudi mnoštvo korisnih informacija te je odlična prilika da i tijekom ove situacije, ostanemo u kontaktu i upijemo novo znanje, pritom pazeći jedni na druge. Ako vas vino i vinski razgovori vesele, odvojite tridesetak minuta i uživajte u putovanju hrvatskim vinskim regijama sa Sinišom Lasanom.