MARKO GAJSKI – marmelada vizionara koji nikada ne miruje

Kako naši chefovi nemaju mira ni u karanteni dokazuju njihovi svakodnevni postovi koji nas nerijetko razvesele i ono možda najbitnije, daju nam super korisnu ideju kako provesti vrijeme i uživati u rezultatima.

Jao koja jebada za teglu marmelade od ploda kaktusa. 2 sata bereš, 2 sata čupaš bodlje iz tela, 4 sata ga čistiš, 2 sata kuvaš….5 min razdjeliš🤦‍♂️Uništio sam 100 evra garderobe. GMOMB(gospe moja obuci mi bilo)..

Bio je to post Marka Gajskog već po prvim danima zatvaranja restorana.

Ono čega smo već od samih početaka svjesni je koliko  bi se ova više nego ružna situacija mogla odraziti na budućnost gastronomije u konačnici. Već sada je očito koliko će, i kod onih kod kojih do sada situacija nije bila takva, lokalna i što pristupačnija namirnica doći do izražaja.

Kreativnost u kuhinji i domišljatost obrade namirnica, ponuda krajnjom korisniku po što povoljnijim cijenama, više nego ikada morati će postati baza i osnova rada svakog restorana i chefa koji oblikuje njegovu ponudu.

Marko Gajski uz sjajan je tim suradnika korčulanski restoran Lešić Dimitri doveo do Michelinove zvjezdice. Od Masterchefa, suradnje sa Gretićem, kuhinje Alaina Ducassea, restorana Gauthier Soho te Bara bio je trnovit put, ali u konačnici trud se uvijek ispati. Marko je inače chef za kojeg nam je već u počecima bilo jasno koliko je  odvažan, jasnih  ciljeva i vizija. Fokusiran, sustavno, temeljito i strpljivo gradio je svoj put dajući sve od sebe na putu do zvijezda.

Tako i danas, mogli bi reći kako ovaj vizionar nikada ne miruje. Uživajući u  stalnoj potrazi za novim namirnicama i okusima, osmišlja novu ponudu i budući menu Dimitria Lešića. Marku smo ukrali malo vremena i zamolili za recept za marmeladu. UŽIVAJTE!

 

MARMELADA OD PLODA KAKTUSA

 

Plod kaktusa treba isprati u vodu da bodlje omekšaju i otpadnu.

Potom ga očistimo i izvadimo pulpu koju  blendamo ili pasiramo.

Dodajemo limun I šećer, proizvoljno ( preporuka chefa  1:2 u korist pirea)

Ukuhati i reducirati do teksture marmalade.

Namazati sa maslacem ili maslacem oko kikirikija.