ZIJAVICA – rižoto chefa Vunića

Što rade, kako provode vrijeme u krugu obitelji, što kuhaju i naravno poneki recept svakog chefa, ono je o čemu ćemo pisati ovih dana.

Stiven i Tea Vunić vlasnici su konobe Zijavica u Mošćeničkoj Dragi, pitomom ribarskom mjestu na Kvarneru. Zijavica godinama nosi epitet jednog od najboljih mjesta za objedovanje.

Mi bi rekli kako je tajna u Stivenovom inovativnom pristupu i uvijek svježoj namirnici koju osigurava Stivenov otac najstariji kvarnerski škampar.

Osim kuhinje, cijela obitelj Vunić, zaljubljenici su u prirodu, životinje i istraživanje novih zemalja. Sukladno tome i njihovo vrijeme u ovom periodu provodi se u istom stilu. Red kuhinje, red prirode i naravno uživanja u obitelji.

Obitelj Vunić veliki dio početka 2020. godine provela je istražujući okuse i mirise Sri Lanke, čiji utjecaj ćemo sigurni osjetiti u njihovoj kuhinji u narednim mjesecima, a do tih vremena uživajmo u njihovim sjajnim obiteljskim receptima.

Rižoto od škampi današnji je izbor obitelji Vunić! Rekli bi prema slikama IMAMO NASLJEDNIKA ☺

Pa uživajte!

 

Mali škampi od vrše 1 – 2 kg

2 režnja češnjaka

4 crveni luk

Malvazija od susjeda

Riža Arborio 0.5 kg

Peršin iz vrta

Sol

Malo pelati

Grana Padano

Maslac 75 g

 

Prvo popržiti škampe i izvaditi ih iz padele. U toj istoj padeli češnjak i crveni luk dobro karamelizirati s malo maslaca. Dodati rižu i sve skupa tostirati. Zaliti vinom i dodati vode jer nismo imali temeljca, ali zato smo prethodno popržili škampe.

Kuhati 15 min i zatim dodati škampe, ostatak maslaca, parmezan i peršin.

Miješati 2-3 minute i rižoto je gotov!

Uživajte!