MASTERS OF WINE 2020 sedam novih članova uglednog kluba

 

Jedina osoba s tom vrhunskom vinskom diplomom u Hrvatskoj je Joanne Ahearne, Engleskinja nastanjena na Hvaru, vlasnica ugledne vinarije Jo Ahearne

Masters of wine objavio je imena sedam novih članova čime se njihov ukupan broj popeo na 396, u 30 država svijeta. Oni su taj status zaslužili nakon jedne od najtežih i najrigoroznijih ispitnih provjera te si priskrbili diplomu s posebnom težinom u vinskom svijetu, stečenu na Institutu Masters of Wine u Londonu. Oni su: Vanessa Conlin, Elizabeth Kelly, Pasi Ketolainen, Lusi Liu, Curtis Mann, Beth Pearce te Ross Wise MW.

Golema većina članova Masters of wine dolazi iz Velike Britanije, SAD, Australije ili Novog Zelanada, no iako je to izvan stručne javnosti manje poznato,  među trideset zemalja u kojima se nalazi netko od njih je i – Hrvatska. To za sada nije nitko od domaćih ljudi već Joanne Ahearne, Britanka iz Londona. žena uistinu uzbudljive biografije nastanjena na Hvaru. Strast prema vinu odvela ju je na specijalistički studij u Australiju, da bi se kasnije vratila u London. U cijelosti posvećena svojoj strasti, vinu, Masters of wine postaje 2008. godine.

Svoje vinograde i vinariju ima od 2014. godine na dijelu Hvara poznatoj kao Sveta Nedelja, a ta  je činjenica, uz permanentni rast kvalitete hrvatskih vina, bila od iznimnog značaja za podizanje velikog zanimanje za hrvatskim vinima u Britaniji te SAD. Status Masters of wine,  s razlogom, u tim se državama posebno cijeni tako da je njezin odlazak u Hrvatsku u svijetu vina i vinara odjeknuo vrlo snažno.

Ali – zbog čega Hrvatska? Ponajprije zbog ljepote, prirodnih predispozicija, brojnosti vinskih sorti. Ali i zbog – Slavena Bilića. Ahearne je naime od djetinjstva strastvena navijačica londonskog West Hama. Kako je pak Bilić bio jedan od njegovih ponajboljih i iznimno popularnih igrača, kao i karizmatični trener – odluka da se ode baš u Hrvatsku bila je – samorazumljiva.