VINARIJA DAMJANIĆ – okrunjena zlatom

Vinarija Damjanić na festivalu “Malvazija – žlahtni okus Mediterana” koji je održan  u Portorožu osvojila 3 zlata i jedno Veliko zlato. Vicešampion ovog natjecanja njihova je malvazija 2019.

Damjanić  se u posljednjih nekoliko godina iz talentiranog prometnuo u jednog od najboljih vinara Istre.

U Fuškulinu između Poreča i Vrsara smjestila se vinarija Damjanić koja već niz godina isporučuje jednu od najfinijih svježih malvazija Istre, onu s oznakom IQ, kao i neke jako fine crnjake bazirane uglavnom na merlotu i borgonjiMerloti u Istri imaju svježinu i balans kakve u drugim regijama rijetko postižu, a Damjanićeva crna vina bazirana na merlotu, poput crnog Clementea, najbolja su potvrda toj tvrdnji.

Ovaj zanimljiv “monosortni” vinski festival već 22 godinu organizira Društvo vinogradnikov slovenske Istre, a na njemu se predstavljaju proizvođači malvazije iz Slovenije, Hrvatske i Italije. Osim degustacija i stručnih predavanja, sastavni dio ovog Festivala je i ocjenjivanje malvazija kategoriziranih po stilovima, a broj tih ocjenjivačkih kategorija zadnjih je godina udvostručen. Tako se u zasebnim kategorijama ocjenjuju pjenušave malvazije, zatim svježe, zrele, macerirane, slatke i, od ove godine, aromatizirane.