SANTA MARIA – na novoj lokaciji, u novom ruhu

POZNATA ZAGREBAČKA PIZZERIJA SANTA MARIA NA NOVOJ LOKACIJI, U NOVOM RUHU – S JOŠ BOLJIM OKUSIMA

 

Sve svoje namirnice dobavljaju s juga Italije, a kombinacija talijanske tradicije i hrvatske strasti čine ovo mjesto jednim od onih kojim ćete se, nakon što probate primjerice pizzu s tartufima ili pizzu Bresaola, uvijek ponovno vraćati

 Posljednjih nekoliko godina na hrvatsku gastro scenu isplivalo je mnogo ambicioznih formata pizzerija, koje su u kratkom roku, na obostrano zadovoljstvo, pronašle svoju klijentelu. Malo tko nije ljubitelj ovog jednostavnog, a neodoljivog talijanskog brzog zalogaja, no zanimljivo je kako se u posljednje vrijeme otvaraju netom gurmanske pizzerije.

One svoj zadatak – spravljanja vrhunske pizze, shvaćaju vrlo ozbiljno, pridajući mnogo pažnje ponudi koju nude, procesu i svojoj usluzi,  pritom birajući najfinije namirnice.

Jedna od prvih pizzeria koje su uvele takav koncept u svoju ponudu poznata je zagrebačka Santa Maria, koju od sada možete pronaći u još ljepšem ruhu i na novoj adresi. U modernom ambijentu upotpunjenom s autohtonim talijanskim detaljima, koji mu daju dodatnu toplinu i stari šarm, na adresi Remetinečka cesta 116, od ove subote imat ćete priliku okusiti vrhunske pizze, koje će vas već jednim zalogajem odvesti na teritorij najpoznatije čizme na svijetu. Specifičnost pizzerije Santa Maria, a možda i tajna njezina dugogodišnjeg uspjeha, je u tome što se svi sastojci uvoze iz Italije, točnije iz Napolija, ali i ostatka juga Italije, a pizze su rađene od posebnog najfinijeg brašna, namijenjenog isključivo za izradu tijesta za pizzu. Riječ je o sitno mljevenom brašnu tipa 00 – zero zero. Isto brašno koristi se u najboljim pizzerijama u Italiji, Americi i ostatku svijeta, kako bi im tijesto bilo prhko i podatno baš poput onoga u Santa Mariji. To posebno brašno proizvodi se od 12 vrsta žitarica iz raznih predjela Italije i mora imati posebnu elastičnost, kako bi pizza-majstori mogli razvući tijesto vrteći ga na dlanu u zraku.

Prvu pizzu ispekao je Raffaele Esposito u Napulju još davne 1889. godine u čast posjete kralja Umberta I. i kraljice Margarite njegovom restoranu. Ova pizza sastojala se od najjednostavnijih sastojka, a svoje ime dobila je po kraljici – Margarita. Od tada su se dogodile bezbrojne kombinacije i varijacije ovog jednostavnog, a zapravo kraljevskog obroka, ali jedna stvar svima im je zajednička – okus koji osvaja i čini jedno od onih slatkih užitaka u životu, bez kojih bi on bio mnogo teži. Specijalitet pizzerije Santa Maria, pizza Bresaola, klasičan je primjer te gradacije, a komplementarnost okusa goveđeg pršuta, mozzarelle i rikole osvojiti će vas na prvu. Također, za one željne malo drugačijih okusa, tu je i pizza s „bijelim zlatom“ Talijana i Istrijana – tartufima, koja je ujedno i topla preporuka vlasnika objekta.

Santa Maria živi i radi po talijanskim principima jednostavnosti, ljubavi i hrane; kombinirajući te važne stavke sa strasti prema poslu koja je zajednička cijelom njezinom kolektivu i njihovom željom da ugode svojim mušterijama, osluškujući sve njihove potrebe.

Foto: Bojan Zibar