BIKICKI – velika vina Fruške gore

Pročitavši jednom članak o mladom vinaru čija vinarija, zapravo, ne postoji ali postoje vina, dugo sam razmišljala kako ga trebam što prije posjetiti.
U narednom periodu dala sam si zadatak da kušam njegova vina i uvjerim se u istinitost riječi iz članka.
 Danas mogu reći da ovaj mladi fruškogorski vinar uz Oszkara Maurera, uz čiju pomoć i proizvodi svoja vina, doista pomiče granice kada su prirodna vina u pitanju.
Priča Bikicki počinje u Banoštoru, vjerojatno najvinskijem selu u Srbiji koje na svega 800 – tinjak stanovnika ima 10 vinarija i značajnih 250 hektara vinograda.
S obzirom na to da je Oszkar Maurer oduvijek težio ka autohtonim, Bikicki se ipak okrenuo znanim internacionalnim sortama i tako napravio distinkciju između dva brenda koja se proizvode “pod istim krovom”.
Njegov “forte” su tako Pinot Grigio, Sauvignon blanc, Traminac i Pinot Noir.
Uz pomoć iskusnih vinogradarki Jelene Burmudžije i Ružice Mićić tako već tri godine dio vinograda obrađuje poštujući organsku proizvodnju grožđa, a od 2019. godine svi vinogradi su isključivo organski.
U ovakvoj paleti izvrsnih vina nezahvalno je izdvajati favorita jer ova kompletna priča je jako značajna za Srbiju, a pred ovim mladim vinarom je doista sjajna budućnost.
Nakon prvog i jedinog ocjenjivanja njegovih vina na Balcans International Wine Competition u Sofiji i osvojene četiri prestižne nagrade, prirodna vina Bikicki danas ukazuju na to da malo tko u Srbiji radi vina kao Đorđe Bikicki i doista sam sretna da sa svojim vinima uskoro stiže i na hrvatsko tržište.
Piše: Manuela Maras