22. FESTIVAL MALVAZIJE U PORTOROŽU najbolje dolazi iz – Motovuna

Sve u znaku brojke 2: 22. Festival malvazije održan je 2020. godine u Portorožu. Početak mu je bio u nedjelju kad je svoje uzorke, njih 170 izneslo 70 proizvođača malvazije iz hrvatskog, slovenskog i talijanskog dijela Istre, dok je cjelokupno dvodnevno događanje, osim nedjelje traje i tijekom ponedjeljka 2. ožujka, popraćeno od, prema procjenama, dvije tisuće posjetitelja iz – tri države. Da baš sve ne bude u “dvojkama” . Kako je pokazalo ocjenjivanje,  iako se i Slovenija ponosi s jako dobrom, ako ne i izvrsnom eno kulturom, ipak bilo nešto naslonjenije na – hrvatski dio Istre. Iz nje je uostalom došla ponajbolja vinsko-malvazijska reprezentacija, čak 21 vinar, tako da je jasno kako su se itekako pripremili za izazove u susjednoj državi.

Na kraju, najviše se veselila Vinarija Tomaz iz Motovuna čija je macerirana malvazija “Sesto senso” 2017. osvojila veliku zlatnu medalju te je proglašena pobjednicom 22. Festival malvazije. Zlato je dobila i njihova svježa malvazija “Avangarde” 2019. , a nagradama su se okitili i brojni drugi istarski proizvođači.

Susret još od 1998. godine organizira Društvo vinogradnikov slovenske Istre, dok je cijena ulaza, s čašom, 15 eura. Mjesto gdje se festival održava je lako pronaći – Mind hotel Slovenija se nalazi na najprometnijoj portoroškoj ulici, u samom središtu najvažnijeg grada slovenskog primorskog turizma, dok degustacije u ponedjeljak traju od 14 do 19 sati.