OSZKAR MAURER – čovjek koji je zavladao prirodom

Zbog pjeskovitog tla između Dunava i Save, mnoštvo vinograda još uvijek je postojano od 1880. godine, a obližnje planine Fruške gore donose mu i vulkanska tla.

Ponosan na svoje, uglavnom domaće sorte kao što su Szerémi zöld, Bakatora, Mézes fehéra i Kövidinke (vinograd posađen 1925. godine) koje rijetko susrećemo bilo gdje drugdje i Kadarke iz 1880-ih jedne od najstarijih sorta na svijetu, objašnjava nam kako ne koristi kemijska gnojiva ni herbicide već samo “ruke” i “konje”.

On je bogatstvo znanja, on je Oszkár Maurer…

Obitelj Maurer preselila se iz Salzburga u južni dio Mađarske u sklopu Austro-Ugarske Monarhije u 19. stoljeću.
Nakon četiri obiteljske generacije sam Oszkár proizvodnju preuzima 1994. godine, a dobivši priliku odlučio je posaditi prve vinograde u staroj kraljevskoj vinskoj regiji Srijem obnovivši nekadašnje sorte kao što su sremska zelenika, medenac bijeli, kadarka, bakator i tamjanika. Danas se njegovo “bogatstvo” prostire na 16 hektara vinograda.

Rijetki se mogu doista pohvaliti imanjem kojeg krase 100-godišnje vinove loze,
Kövidinka, Bakator i Kadarke, posađene između 1880. i 1909. godine jer toliko stare loze rijetkost su i u svijetu.

Vinarija Maurer pokušava sačuvati prirodnost i čistoću svojih vina uzdajući se isključivo u prirodu, kako u visoravni tako i na pješčanim ravnicama te vraća svoje tradicionalne sorte grožđa, poput Kadarke ili Furminta koje su, nažalost, nestale s ovih područja tijekom prošlog stoljeća. Vjerojatno je to razlog zašto su razni enolozi i vinski pisci posvetili veliku pažnju vinaru, spomenuvši ga prije svega onda kada netko traži autentična, jedinstvena i prirodna vina. Ovo je savršen prikaz činjenice da je vinarija Maurer svojim upornošću i naturalizmom odabrala najbolji put.

Kao ljubitelj lika i djela Oszkara Maurera, osjećam obvezu istaknuti da 18 najboljih restorana svijeta, koji ujedno posjeduju tri zvjezdice po Michellinu na svojoj vinskoj karti imaju po nekoliko njegovih etiketa.

Doista veliki čovjek i veliki vinar današnjice koji je svoj život posvetio isključivo vinu i prirodi, zaslužuje da ga istinski poštujemo i zato ako vas put odvede na krajnji sjever Bačke svakako rezervirajte svoj termin i skrenite preko pruge lijevo.

Piše: Manuel Maras