Delegacija iz Jelse predstavila hvarsku eno-gastro ponudu Švicarskoj!

Delegacija iz Jelsa, pod vodstvom načelnika Jelse Nikše Peronje predstavit će vina i hranu Dalmacije u Švicarskoj od 25.-26.2. Na prezentaciji će sudjelovati udruga Hvarski vinari i  udruženje Vino Dalmacije uz sufinanciranje TZ Općine Jelsa i Općine Jelsa.   

Prezentacije u Švicarskoj organiziraju se povodom predsjedanja Republike Hrvatske Vijećem EU u suradnji sa Stalnom misijom Republike Hrvatske pri Uredu Ujedinjenih naroda u Ženevi i s Veleposlanstvom RH u Bernu (25. i 26.2.). Ne prezentacijama će se uz dalmatinska vina predstaviti i tipična jela otoka Hvara koja će pripremati kuhari  Kristo Barbić i Pavo Kordić  (restorani Davor i Moster, Udruga Hvarski ugostitelji) kao i tipični proizvodi poput maslinovog ulja, lavande i sl. uz pratnju dalmatinske pjesme klape Prižence.

Dalmacija je pravi riznica bioraznolikosti vinskog svijeta. Putujući od sjevera prema jugu pronalazimo  uvijek nove, drugačije sorte. Na sjeveru Dalmacije, u okolici Zadra i Šibenika uzgaja se crna sorta babić. Iz središnjeg dijela dolazi nam crljenak kaštelanski, poznat i pod srednjovjekovnim imenom tribidrag. Ime tribidrag  danas je priznato na međunarodnoj razini   kao prvo ime, najstarije ime ove sorte.

 

Priča o tribidragu priča je o samoj vinskoj Dalmaciji. Kroz stoljeća vinogradarstvo je  obilježilo živote stanovnika svakog njenog  kutka. Tribidrag je nekad bi najvažnije crno vino. Znamenite osobe iz hrvatskog kulturnog života posjedovale su vinograde baš ove sorte. Među njima možemo istaknuti oca hrvatske književnosti Marka Marulića, kao i hvarske pjesnike iz doba renesanse,  Petra Hektorovića i Hanibala Lucića.  Ista ova sorta u Italiji poznata je pod nazivom primitivo, a u Americi kao zinfandel.

 

 

 Najpoznatija i gospodarski najvažnija sorta  je plavac mali, “dijete”  tribidraga i dobričića.

Najbolja vina od plavca malog dolaze s aridnih tala, sa strmih padina na južnim stranama Brača , Hvara i Pelješca, ponekad i s pjeskovitih tala, a uzgaja se i na obali npr. u Komarni. Širom Dalmacije nazimo i plavinu, još jednu sortu koja je potomak tribidraga. Najcijenjenije bijelo vino Dalmacije je pošip, podrijetlom s otoka Korčule, a danas je  toliko rasprostranjen i u drugim dijelovima Dalmacije. Popularna je i sorta maraština, pripadnica skupine sorata “malvazije Mediterana”. Po bioraznolikosti vinogradarske proizvodnje posebice se ističe otok Hvar, a na prezentacijama ćemo upoznati dvije hvarske sorte, bogdanušu i prč, najvećim dijelom uzgajane u Starogradskom polju,  prostoru pod UNESCO-vom zaštitom. Putujući dalje, u okolici Imotskog i Vrgorca nalazimo  izvorne sorte zlataricu i trnjak.

Ovo je samo dio ampelografskog bogatstva koje ima Dalmacija.

“Ovim prezentacijama želimo pokazati bogatstvo sorti koje ima Hrvatska: okupili smo 12 dalmatinskih vinarija, a  kušat će se čak 10 dalmatinskih sorti.  Turneju smo osmislili u suradnji s TZ Općine Jelsa kako bismo zajedno prezentirali okruženje u kojem naša vina nastaju  jer priča o vinu nije samo okus i miris vina, već i niz kulturno- antropoloških elemenata.  Kao primjer pokazat ćemo ono što nudi otok Hvar, kroz UNESCO-vu baštinu, proizvode s otoka, poput lavande, maslinovog ulja, tipičnih kolača pa i čokolada koje su zarobile okuse Dalmacije i Mediterana. A naravno, sve uz zvuke klapske pjesme jer sve je to dio života naših težaka” – objasnila je  Ivana Krstulović Carić, dipl.ing.agr, predsjednica udruge Hvarski vinari.

Marija Marjan, direktorica TZ općine Jelsa, dodala je:

“Na događanjima koja se odvijaju na prestižnim lokacijama sudjelovat će uzvanici iz diplomatskog kruga, distributeri, turoperatori, ljubitelji vina.  Očekujemo da će prezentacije vina potaknuti zanimanje za našu zemlju, pogotovo za naš otok koji ima odličnu enogastro ponudu, ali i bogatu povijest, prirodne ljepote.  Posljednjih godina interes turista sve više se okreće  prema biciklizmu, proučavanju kulturnih znamenitosti i baštine. Posebno možemo istaknuti  baštinu koja je pod zaštitom UNESCO-a, a  turistička sezona posljednjih godina se značajno produžila  jer više nismo orijentirani samo na “more i sunce.”

 

Sudionici događanja:

Otok Hvar:  Vina Carić – Vina Huljić – Vina Svirče – Podrum Vujnović – Vina Tomić – Zlatan Otok; Uljara Božić;  Gamulin Chocolates;  Udruga Trim

Komarna:Terra Madre

Vrgorac: Krystal Modus (Franić), Vina Pilač

Šibenik:  Testament Winery, Vina Sladić

Polača (Zadar):MasVin

 

Fotografije: Julio Frangen Foto