MATEJ ZARO I UROŠ ROJAC – dvije nezaobilazne adrese za ozbiljne ljubitelje prirodnih vina

Ako ste u konstantnoj potrazi za novim vinskim uzbuđenjima i preferirate, k tome, prirodna vina, onda su ova dva vinara iz Slovenske Istre adrese koje obavezno morate posjetiti: Matej Zaro(Izola) i 14 km dalje prema unutrašnjosti Uroš Rojac(malo mjesto Gažon).

Oba vinara posvećena su u najvećoj mjeri autohtonim sortama – malvaziji istarskoj i refošku– , dolaze iz iste regije u Sloveniji, Primorska, (područje oko Nove Gorice te primorski i unutarnji krški kraj) i obojica su vrlo odana prirodnim, organskim, bio, iskrenim, živim…vinima.

Kojim god ih imenom nazivali, radi se o vinima kod kojih se jako pazi na ekološki uzgoj vinove loze, a u podrumu se ne rabe nikakvi umjetni kvasci i slične tvari već je sve prepušteno prirodnim procesima uz što manje intervencija sa strane. Dodaje se sumpor u minimalnim količinama radi očuvanja vina.

Matej Zaro i Uroš Rojac izvoze više od polovice svoje proizvodnje koja broji u prosjeku između 40 000 do 60 000 butelja godišnje i njihova vina piju se u najboljim restoranima od Kanade, preko Europe i sve do Japana. U Hrvatskoj još ne jer nemaju distributera, ali izvrsna prilika da ih se kuša bila je prezentacija u zagrebačkoj vinoteci Bornstein gdje se oko 60 zaljubljenika u vino i glazbu okupilo na događanju Vino & L. Cohen.

Vođenu degustaciju vina, a vodili su je vinari osobno, pratile su poznate skladbe L. Cohena koje je odabrao i o njima vrlo ležerno i znalački pričao dugogodišnji radijski voditelj Kornelije Hećimović. Pjesme poput „Dance Me To The End of Love“, „The Tower of Song“ili „Suzanne“bile su zvučna kulisa za jedan ozbiljni vinski slijed koji je započeo elegantnom i vrlo ugodnom ZARO malvazijom (orange) berba 2018. maceriranom 30 dana, uslijedila je nešto kompleksnija i aromama još raskošnija ROJAC malvazija berba 2015. macerirana 56 dana, a nakon njih čak 3 refoška: Zaro Refošk selekcija 2016., Rojac Refošk 2016. i Rojac Renero 2015. Renero, odnosno, crni kralj – „re nero“ – je refošk kojeg su tako prozvali Mlečani kad je berba bila izrazito dobra. Ovo vino bilo je poznato na cijelom Sredozemlju, a Renero s položaja odakle dolazi i Rojčev refošk Renero oporezivao se tri puta više nego ostala vina.

Uz vina su tijekom večeri sljubljeni fini zalogaji koji su se pripremali u vinoteci Bornstein: plata s tri vrste sira, orašastim plodovima i suhim smokvama, kanapei s papalinama i koprom, tatarski biftek, a za kraj izvrsne „home made“ čokoladne pločice s jagodom.

 

VINIMA POJEDINAČNO…

ZARO MALVAZIJA MACERACIJA 2018.

Sorta: Istarska malvazija

Berba: ručno

Proizvodnja: Odabrano zdravo i zrelo grožđe iz najviših vinograda. Nakon 30 dana maceracije odležalo 18 mjeseci u slovenskom hrastu u bačvama od 20 i 30hl. Nastavila dozrijevanje u boci.

Opis:Intenzivna zlatno žuta boja, naglašena aroma zrelih breskvi, s notama bagremovog meda, naznakom vanilije, badema i kandirane naranče. Izuzetno pun i bogat okus koji se s savršenom svježinom daje odličan sklad. Izuzetno mineralni i dugotrajan okus potvrđuju plemenitost ovog vina.

ROJAC MALVAZIJA MACERACIJA 2015.

Sorta:Istarska malvazija

Vinogradi:Raven i Stari d’or, jugoistočna ekspozicija, od 180m – 200m nadmorske visine

Berba:ručno, drugi tjedan 9. mjeseca

Alk: 12,5%

Proizvodnja:Maceracija 2 puna mjesečeva ciklusa cca. 56 dana. 30 mjeseci odležalo u malim i velikim hrastovim bačvama; punjenje u boce u 4. mj. 2019. prema Mjesečevom kalendaru; nefiltrirano; samo prirodni kvasci, spontana fermentacija;

Prva berba: 2000. godina

Potencijal za starenje: 20 godina

 

ZARO REFOŠK SELEKCIJA 2016.

Sorta:Refošk

Berba:ručno

Proizvodnja:Odabrano zdravo i zrelo grožđe s najboljih položaja Pivole. Vino dozrijeva 12 mjeseci u 2000 l hrastovoj bačvi.

Opis:Intenzivna rubinska boja, s mirisom zrelih kupina, trešanja, malina, borovnica i zelenih začina. Mogu se osjetiti kožne note i šumsko raslinje. Okus je bogat i širok, ugodna svježina održava vino živahnim i voćnim. Ekstraktnost i mineralnost daju vinu dugotrajan okus. Izuzetan potencijal starenja.

 

ROJAC REFOŠK (REFOSCO) 2016.

Sorta:refošk

Vinogradi:Baredi, Roncaldo, Stena, padine jugoistočne ekspozicije; nadmorska visina od 140 – 240 m

Berba: ručno, 3. i 4. tjedan u rujnu

Alk:13,5%

Proizvodnja:Maceracija 15 dana, a svaka 4 sata (dan / noć) stiskanje rukama; vino je dozrijevalo 18 mjeseci u malim hrastovim bačvama i 6 mjeseci u inoxu; buteljirano u 11. mj. 2019. prema Lunarnom kalendaru; spontana fermentacija – bez dodanih kvasaca; malolaktička fermentacija bez dodanih bakterija.

Prva berba:1994.

Potencijal za starenje:5 godina

ROJAC RENERO 2015.

Sorta:refošk

Vinogradi:Baredi, Stari d’or padine jugoistočne ekspozicije; nadmorska visina od 200 – 240 m

Berba:4. tjedan u 1. mjesecu i 1. tjedan u 10. mjesecu

Alk:16%

Proizvodnja:Maceracija 35 dana, a svaka 4 sata (dan / noć) stiskanje rukama; vino je dozrijevalo 60 mjeseci u malim hrastovim bačvama; buteljirano u 8. mj. 2019. prema Lunarnom kalendaru; spontana fermentacija – bez dodanih kvasaca; malolaktička fermentacija bez dodanih bakterija.

Prva berba:2005.

Potencijal za starenje:20 godina