ESPRESSO NIJE NAPITAK, ESPRESSO JE TRENUTAK!

Doista , kada razgovaram sa ljudima koji piju espresso uvijek spominju senzaciju kao trenutak kojem su osjetili okus i u drugom je okus nepovratno nestao…

Dugogodišnji rad bariste obilježavaju komplimenti i osmjesi zadovoljnih klijenata te neiscrpni opisi okusa šalicu za šalicom, kao da sa svakim želimo zajedno doživiti taj trenutak.

Zastrašujuć pogled klijenta kada mu kažete da ste promijenili kavu ili da danas kuhate nešto drugo, jasno nam daje do znanja koliko je espresso intiman doživljaj i koliko ustvari pravi ljubitelji kave gaje osjećaja za taj njihov ritual.Trenutak u kojem sve utihne, ugase se svjetla i sve je dobro,

okus preplavi nepce a ugoda cijelo tijelo, elevirajući osjećaj koji se ne da replicirati, jer toliko toga utječe na njega… Jesmo li se naspavali, gnjavi li nas netko cijelo jutro na telefonu, zaboravili smo platiti račun za parking ili ga nismo mogli naći pola sata u vrevi jutra, sve to nestane i osjetimo vrelu vlažnu svilenu maramicu kako obavija naše nepce, grije ga i puni usta bogatom i kompleksnom aromom. I nakon toga tišina, povratak u stvarnost i želja za novim istim, možda boljim, drugačijim…Espresso je zagrljaj topline i udarac arome!

Uživanje u kavi općenito je prihvaćena pojava. Međutim, jesmo li ikad zastali i promislili koliko nam je uistinu važno popiti ukusnu kavu ujutro ili jednostavno uzimamo kavu zdravo za gotovo kao i većinu stvari dok ih ne izgubimo. Kako je sve počelo za naš magični napitak…

U prvoj četvrtini prošlog stoljeća uslijedilo je nekoliko pokušaja za funkcionalan aparat za espresso no vertikalno položen boiler je bio vrlo nepraktičan za rukovanje. Braća Bambi iz novoosnovane kompanije La Marzocco 25.2.1939. patentiraju prvi espresso aparat sa bojlerom položenim vertikalno te nastaje prvi praktičan aparat za espresso sa mogućnošću dodavanja više grupa ili pistona u ono doba.

La Marzocco odmah nakon rata 1945. godine zaključuje koncept današnjeg aparata patentom poluautomatskog mehanizma za odlijev te značajno ubrzava rad bariste i funkcionalnost što sigurno doprinosi širenju kulture espressa u Italiji i izvan nje.

Espresso osim aparata pretvara u kult otvaranje caffea diljem Europe, a posjećivanje istih ubrzo postaje trend i potreba te postaju promicatelji kulture bonvivana i espressa kao dnevnog jutarnjeg rituala.

Prekretnicu u kvaliteti i standardizaciji napitaka donose svijetski lanci coffee shopova te nekoliko globalnih Talijanskih brendova komercijalne kave a danas nas je gastronomija odvela dalje od ideje da je espresso nešto što nas ujutro razbuđuje uz ogromnu količinu šećera i mlijeka.

Na sam spomen kave sa geografskim porijeklom ili specialty kave ili single origin kave do nedavno se moglo čuti uzdahe i odgovor daj mi moju običnu. No, promjena navika u jedenju i pijenju te potraga za kvalitetom i autentičnim proizvodom stvorila je potrebu za kavom koja komunicira craft okruženje i posvećenost premda je ista najindiustrijaliziraniji proizvod na svijetu.