VALENTINOVO JE PRAZNIK LJUBAVI – nazdravite rose pjenušcima

VALENTINOVO JE PRAZNIK LJUBAVI pojačajte užitak s nekim od hrvatskih rose pjenušaca. Ne postoji jelo uz koje se ne može pridružiti vino što će mu optimalno pristajati. Baš kao što će se to učiniti i sa spajanjem vina i blagdana. Vino, uživanje u njemu i jeste svečanost kad god se nađe u čaši, a ona u ruci, pa kad se svemu pridruži i blagdansko ozračje, tim bolje. Prepusti li se odabir idealnog vina stručnjacima, sve djeluje – tako lako. A nije baš tako jer da bi se ispravno povezalo mora se poznavati sortne karakteristike, sastav jela uz koje se konzumira, ide li se do kraja u razradu priče, bilo bi dobro poznavati i karakter osoba koje će ga konzumirati.

Ali da ne kompliciramo preko neke potrebne mjere, ova je priča lepršava, poletna jer namijenjena je – Valentinovu. Blagdanu zaljubljenih, svečanosti punoj posebnih osjećaja kojoj odgovaraju i jednaka takva vina. Na Valentinovo naprosto većina zamki koje se mogu pojaviti kod kompleksnijih večera – padaju u vodu.

Ljubav je crvene boje, zaljubljene osobe su u “think pink” oblacima tako da jedino vino koje će ih dodatno uzvisiti može i mora biti pjenušac. Rose, ne obični.

Valentinovo je naprosto u vinskom smislu – blagdan rose pjenušaca. Kojih i na našem hrvatskom prostoru danas ima veliki broj. Hrvatska je silno napredovala po proizvodnji pjenušavih vina i u pravilu ona su jako dobre kvalitete. Ne susreće se kod hrvatskih proizvođača “kemija” kakvom nas se zna zasipati iz jakih vinskih država. Poseban se napredak kod rose pjenušaca dakao ogleda u Istri koja je i inače lider novih vinskih trendova, ali možda najveći napredak se primjećuje kod proizvođača s Kvarnera koji su inače količinski “patuljci” u odnosu na ostale hrvatske regije.

 

 

Dio Hrvatske u koji ćete se svakako zaputiti po jako dobre, ako ne i najbolje pjenušce, pa tako i one ružičaste boje su na – Plešivici. Tomac, Coletti, Šember i Korak. Pa birajte. Ni u Slavoniji, u cjelokupnoj njezinoj širini nije loše, ali s obzirom da je po mnogim karakteristikama terroira Plešivica slična Champagneu, tu smo negdje s odabirom.

Uostalom i nema se vremena za lutanje, Valentinovo je vrlo blizu, a pjenušac da bio bio pravi užitak mora biti propisno ohlađen. Sretno vam Valentinovo. Neka vam emocije zaperlaju baš kao i rose u vašim elegantnim, izduženim čašama.