TURISTIČKI SAJAM BIT MILANO slavni Fabio Capello oduševljen Hrvatskom

Hrvatska turistička zajednica  još danas predstavlja hrvatsku turističku ponudu na najvažnijem talijanskom turističkom sajmu BIT u Milanu, koji ove godine obilježava 40 godina postojanja. Prvi dan sajma bio je rezerviran za široku publiku, dok su preostala dva dana usmjerena na poslovnu publiku i susrete s ključnim strateškim partnerima. Danas je održana posebna prezentacija Kvarnera i Rijeke EPK 2020., a na sajmu prisustvuju direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić, ministar turizma Gari Cappelli, Veleposlanik RH u Italiji Jasen Mesić te generalni konzul u Milanu Stjepan Ribić. Štand HTZ-a posjetila je i pročelnica Ureda za turizam grada Milana Roberta Guaineri koja je hrvatskim turističkim čelnicima predstavila smjer razvoja milanskog turizma, kao i jedan od najpopularnijih talijanskih nogometnih trenera svih vremena Fabio Capello.

„Sajam BIT u Milanu jedan je od najvažnijih sajmova na nama iznimno važnom talijanskom tržištu s kojeg smo u prošloj godini ostvarili rast od oko 3 posto u dolascima i noćenjima. Talijansko tržište karakteriziraju kasnije rezervacije, prodaja turističkih aranžmana najintenzivnija je početkom travnja pa je naše prisustvo na ovom sajmu izvrsna prilika da se susretnemo s ključnim partnerima i dodatno ojačamo svoju poziciju u Italiji. Talijani su peti najbrojniji gosti u našoj zemlji, te sam siguran da ćemo brojnim marketinškim aktivnostima koje provodimo u Italiji utjecati na nastavak pozitivnih trendova, a optimizam nam daju i dobre najave ključnih turoperatora, avioprijevoznika, brodara“, izjavio je direktor HTZ-a Kristjan Staničić.

Hrvatska se delegacija u sklopu sajam BIT susrela s Ivanom Jelinić, predsjednicom talijanskog udruženja putničkih agencija FIAVET, a tom je prilikom potpisana i obnova sporazuma po kojem je Predstavništvo HTZ-a u Milanu pridruženi član ovog udruženja koje okuplja 1.500 turističkih agencija i turoperatora, a FIAVET je ujedno i osnivač Confturismo, velike gospodarske konfederacije koja okuplja više od 500.000 kompanija. U nastavku dana predviđeni su sastanci s predstavnicima talijanskog brodara SNAV, jedne od vodećih mediteranskih brodarskih kompanija koja u svom rasporedu od travnja do listopada prometuje na relaciji Ankona – Split. SNAV na svojim stranicama aktivno promovira Hrvatsku, a flota im se sastoji od hidrofolova, katamarana i brodova velike brzine. Sastanak je predviđen i sa predstavnicima Gomo Viaggia, talijanskim brodarom, turoperatorom i putničkom agencijom koja iz matične luke Pesaro povezuje Italiju s Lošinjem, Novaljom, Rabom, Rovinjem, a od ove godine i Pulom. 

Ministar Cappelli je naglasio kako Hrvatska i Italija imaju dugu zajedničku povijest zbog čega su ove dvije zemlje duboko povezane kroz kulturu i običaje. „Naša je zemlja jedna od najomiljenijih destinacija talijanskih turista te uživa imidž sigurne i ekološki očuvane bliske destinacije s bogatom eno-gastronomskom ponudom. Posebno smo popularna destinacija među talijanskim nautičarima te korisnicima usluga zdravstvenog turizma. Zbog toga iz godine u godinu bilježimo rast dolazaka talijanskih turista u Hrvatsku, a kako smo danas mogli vidjeti, interes Talijana za provođenjem odmora u Hrvatskoj te istraživanjem novih destinacija i dalje raste. I u 2020. godini očekujemo dobre rezultate s ovog tržišta pogotovo zbog promotivnih aktivnosti koje se poduzimaju u sklopu hrvatskog predsjedanja Vijećem EU zbog kojeg će Hrvatska u razdoblju prve polovine godine biti eksponirana u svim europskim medijima. Nadamo se i kako će bogati program u sklopu predstavljanja Rijeke kao Europske prijestolnice kulture koji smo danas prezentirali pred talijanskim novinarima i turističkim agencijama, potaknuti Talijane da dio svojih godišnjih odmora provedu na Kvarneru“, poručio je ministar Cappelli.

O mogućnostima jačanja daljnje suradnje razgovara se s predstavnicima udruženja talijanskih turoperatora ASTOI koje okuplja preko 90 posto talijanskog turoperatorskog tržišta, kao i s predstavnicima turoperatora Solo Croazia koji je specijaliziran isključivo za Hrvatsku te s predstavnicima španjolske aviokompanije Volotea. Ova aviokompanija leti na tri destinacije u Hrvatskoj: Pulu, Split i Dubrovnik.  

Direktorica Predstavništva HTZ-a u Italiji Viviana Vukelić osvrnula se na promotivne aktivnosti koje HTZ provodi u Italiji. „Talijani posebno cijene gastronomiju, prirodne ljepote, kulturu, wellness te naše kristalno čisto more pa kroz svoje promotivne aktivnosti intenzivno komuniciramo upravo te ključne proizvode. Uz klasične aktivnosti kao što su nastupi na sajmovima, poslovnim radionicama, prezentacijama i suradnje sa strukovnim udrugama na tržištu, ono na čemu će Predstavništvo HTZ-a u Italiji nastaviti sustavno raditi je jačanje imidža i prepoznatljivosti Hrvatske kroz oglašavanja, PR evente i njegovanje odnosa s talijanskim medijima.”, istaknula je Vukelić.