USUSRET VALENTINOVU: vina iz Goriških brda, fine praline i filmski klasici

Goriška Brda česta su destinacija  za mnoge ljubitelje vina iz Hrvatske jer osim „dobro“ provjerenih etiketa s imenima poput Ščureka, Simčiča, Štekara ili Jakončiča mnoga vrhunska vina iz ove regije jednostavno nikad ne dospiju ili jedva da dospiju do Hrvatske. Ne čudi stoga što je za zagrebačku prezentaciju jednog takvog vinara vladao popriličan interes.

Riječ je o Tomažu Prinčiču iz Kozane koji je u sklopu vinskih događanja Vino & Kino  predstavio u vinoteci Bornstein pet svojih vrhunskih vina od kojih se svako, osim s hranom, uparivalo s ljubavnim filmovima o kojima su pričali insajderi iz filmske branše Dean Sinovčić i Martin Milinković. Sve to na kraju su začinile praline zagrebačke tvornice čokolade „Bagolo“.

Obiteljska vinogradarska tradicija

Tomaž dolazi iz obitelji s dugogodišnjom vinogradarskom tradicijom koju je započeo njegov pradjed Mihael još davne 1878. g. i kojemu je u čast nazvana posebna linija vina koja odležava u drvu – „Mihael belo“ i „Mihael rdeče“. Rezultat tako dugačke povijesti je bogato iskustva koje se stjecalo od vinara u Austro-Ugarskoj, zatim od talijanskih kolega, a danas ga je naslijedio Tomaž, inače diplomirani agronom, i primjenjuje ga u vinogradu zajedno s najnovijim saznanjima iz struke.

Vinogradi u harmoniji s prirodom

Vinogradi Kmetije Prinčič protežu se na ukupno 10 ha odakle se dobiva oko 40.000 butelja godišnje.

Većina vinograda stara je oko 35 godina i nalazi se na nadomorskoj visini između 50 i 100 metara. Svi vinogradi su južne, odnosno, jugoistočne ekspozicije. Također svi vinogradi su prekriveni travom koja omogućava rahliju zemlju, očuvanje korisnih mikroorganizama u tlu, osigurava lozi više kisika, a služi i kao odlično prirodno gnojivo. Za vrhunsku kvalitetu vina iz Goriških Brda ključne su  dvije stvari: mikroklima i sastav tla.

Kombinacija toplog zraka koji dolazi danju s mora i hladnog koji noću prodire s Alpa idealna je za vinovu lozu, a opoka ili lapor koji se nalazi u sastavu tla daje vinima izraženu mineralnost što rebuli, koju inače zovu kraljicom Brda, daje onaj X faktor.

O vinima

Degustacija je obuhvatila ukupno 5 vina iz kuće Prinčič.

REBULA 2017. sorta 100% rebula, alk. 13%, inox. Bistro žuto vino sa zrelom notom i ugodnom svježinom. Mineralnost izražena,  tipična za Brda.

SAUVIGNON BLANC 2017. sorta 100% sauvignon blanc, alk. 13,5%, inox. Kompleksno vino, treba mu vremena da se otvori i izrazi elegantne arome cvijeća, bazge, lišća rajčice i kadulje. Dugačko trajanje na nepcu. Uistinu lijep i poseban sauvignon.

AUREI PINOT SIVI 2018. sorta 100% pinot sivi, alk.13,5%, maceracija 7 dana i dozrijevanje 9 mjeseci u hrastovim bačvama od 500 lit. Vino je jantarne boje, osjeća se prezrelo grožđe u ustima, elegantno, pitko i zaobljeno. Dugačko trajanje.

PINOT NOIR 2017. sorta 100% pinot noir, alk. 13,5%, odležalo 6 mjeseci u hrastovim bačvama od 500 lit. Vino crveno rubinske boje s refleksima boje cigle, u ustima se osjeti zrelo voće, mekani tanini, ugodan i topao završetak.

MIHAEL RDEČE 2015. Merlot 1/3, Cabernet sauvignon 1/3, Pinot Noir 1/3, alk. 14%, dozrijevalo 2 godine u hrastovim bačvama od 500 lit.  Arome kandirane zrele naranče, džem od crnih trešanja i šljive. Ljekoviti karakter metvice, crnog papra i mediteranskih začina u tragovima. Kad se vino još malo otvori osjete se vanilija, kakao, tamna čokolada i hrskava korica od cjelovitog pšeničnog kruha. Mekani tanini, vrlo elegantno.

 

5 filmskih ljubavnih klasika

Svako vino pratila je priča o jednom ljubavnom filmu koji je odabrao, i uz filmskog kritičara Deana Sinovčiča kao gosta večeri, komentirao Martin Milinković. „Htjeli smo publiku podsjetiti na one filmske klasike koji ti ne padnu napamet isprva kad je riječ o ljubavnim filmovima“, ovim riječima objasnio je Milinković odabir sljedećih naslova:  „Razum i osjećaji“ (1995.), „Ljubavna pisma s predumišljajem“ (1985.), „Amélie „(2001.), „Doručak kod Tiffanyja“ (1961.) i „Bolje ne može“ (1997.)

 

Vrhunske zagrebačke praline  – „Bagolo“

Uz posljednje vino na kraju večeri Mihal Rdeče 2015. gosti su uživali u slasnim pralinama koje proizvodi Jelena Đuranec-Pribetić zajedno sa svojim timom u zagrebačkom kvartu Gredice. Ispod malog dućan na adresi Šime Devčića 6 nalazi se malo čokoladno postrojenje gdje se proizvode vrhunske praline, čokolade, kandirano voće preliveno čokoladom, čokoladne lizalice itd. U ovoj čokoladarnici, koja postoji od 2013. godine, koristi se vrhunska belgijska čokolada, a svi ostali sastojci poput maslaca, voća i sl. nabavljaju se od lokalnih proizvođača.

Saznajemo kako je povodom Dana zaljubljenih upravo izašla posebna serija bombonijera s porukom po koje možete navratiti ako pripremate iznenađenje dragoj osobi. Nema bolje od originalnog, kreativnog i , nadasve, slatkog poklona. Naravno, uz buteljku finog vina!