Tko je novi KAISER?

Vino kao bezvremeni medij još od svojih početaka do danas magično privlači i spaja ljude koji ga vole. Na taj spontan i iskren način spojilo je i nas s Mariom Meštrovićem, jednim od hrvatskih najcijenjenijih sommeliera.

Mario Meštrović ipak za nas nije samo visokorangirani sommelier s internacionalnom zlatnom A.S.I. diplomom, sudac na Decanterovim svjetskim nagradama, predavač pri HSK,već prvenstveno naš drag i dobar prijatelj. Prirodno je stoga bilo posjetiti ga u Zagrebu u njegovom okruženju – novootvorenom restoranu Kaiser.

Fantastičan retro prostor bivše zagrebačke “puce” Kajzerice uz čaroban dodir i znalački oblikujući Mario pretvara u europskog eno- gastro Kaisera.

Samo ime restorana karakterno odiše osobnošću i snagom vlasnika te vas tjera da nakon svih glamurozno uređenih mjesta na kojima svi jedemo pomalo u grču, ovdje opušteno uđete u zlatne osamdesete. Ono što dobijete za Kaiserovim stolom nije samo vrhunska senzacija strastveno sparenog užitka hrane i vina već cjelokupan doživljaj sveobuhvatnog terroira Kaisera u kojem je glavni dirigent upravo Mario Meštrović.

Znanje i elegancija u nastupu ovog virtuoza ugostiteljstva uzdiže taj stol za kojim sjedite do zvijezda dok grad kao i svi vaši problemi ostaje ispod vas kao točkica. Bogat pozitivan vokabular domaćina otvara apetit gostu koji nestrpljivo čeka svaki sljedeći zalogaj kao must have asesoar koji upotpunjuje praznine naših sivih dana.

Usuditi se zaplesati na tim starim “daskama koje život znače” i s povjerenjem dopustiti sebi vrhunski užitak tu u susjedstvu, uz obalu Save nije luksuz već prirodna potreba. Pojesti divljeg smuđa u škartocu i zaliti ga Chardonnay Selekcijom 2014.Dvorca Belaj uz taktove “Besame Mucho” i ples iako niste plesač vaše cipelice same plešu. Nitko danas ne ide u restorane samo jesti već svatko od nas čeka jednog Maria Meštrovića da ga uvede u bajku. Gotovo je poetično gledati tog čovjeka kako se kreće kroz restoran, dočekuje vas na vratima, uzima vam kaput i nudi vam najbolje od sebe na pladnju. Suvremena je to verzija bajke u kojoj će žena od Pepeljuge postati Carica, a njen muškarac od umornog i potrošenog čovjeka Kaiser svog života i vremena.

Miomirisne arome prvotnog užitka s vremenom će u kasnijim fazama, kao i vino pri odležavanju dobiti kompleksnije note koje će nas neodoljivo kao najbolja čokolada mamiti i vući na ovo jedinstveno mjesto. Kaiser je već sad počeo osvajati svoj grad, a poznavajući njegove namjere mislimo kako će postati imperator širokih razmjera.

Nitko se neće moći spasiti od ljubazne taktike i vrhunske strategije koju nam Mario priprema .Očekuje nas predivno vrijeme i duga vladavina ustoličenog zagrebačkog Kaisera.

 

Pišu: Giuliano & Vedrana Dodig