VINA BAČIĆ donijela su mirise i okuse sunčane Korčule u Zagreb!

Drugo zagrebačko predstavljanje korčulanske vinarije Bačić 29.1. ususret vinskim festivalima (Vinski univerzum i Salon pjenušavih vina Zagreb)  – oduševilo je publiku donijevši u vinima mirise i okuse Korčule izvrsno spojene s posebnim jelovnikom mladoga, iznimno kreativnoga dubrovačkog chefa Luke Đamarije.

Uz premijeru pjenušca Pjera od korčulanske sorte cetinke, još je pet izvrsnih vina pratilo sljedove prve vinske večere Rougemarina „Lokal & bokal“u 2020., na posebnom jelovniku:  uz pjenušac Pjer servirane su  srdele na saor, ukiseljeni luk, tostirana focaccia, klice;  Cetinku 2018 pratio je tatarski od kozica, klementine, naranča, hrskavac, prah začinskog bilja;  herbalan i osebujan Pošip 2018 pratila je dimljena tuna, persimom, ukiseljeni list vinove loze, crumble od pinjola, a uz cuvée Kampijun 2017 savršeno se spojio rižoto od pršuta i badema, kadulja, čips od pršuta. Snažni, voćni Cabernet sauvignon 2016 pratio je rumpsteak, umak od crvenog vina, grožđe, terina od krumpira, mladice blitve, papar. Na kraju večere, nezaobilazni Prošek serviran je uz kolač od badema, gorke naranče, šipak, čokolade.

Bačići su se predstavili zagrebačkoj vinskoj publici naglašavajući obiteljsku priču  koja im je vodilja kroz životni i poslovni put. Uz oca Zlatka i  kćer Antoniju, sin Petar je opisao svako vino uz svaki slijed,  pričajući naizgled sasvim „običnu“ priču o obitelji, vinima,  maslinama, o ljubavi i predanosti poslu kojim se bave. Tradicija i poštovanje prema prirodi, lozi, maslini koje je u mlade naraštaje usadila obitelj  – i nova znanja, pristigla Petrovom diplomom enologa, obogatila su hrvatsku vinsku scenu velikim vinima, o kojima se već puno govori i zauzimaju važno mjesto na stolovima mnogih vinoljubaca.

Bačići su iznimno ponosni na prvi pjenušac od cetinke – Pjer, nastao tradicionalnom metodom. Vino je to nježnih citrusnih nota, veselih postojanih mjehurića i zanimljive trajnosti.

„Ime nije (ni) moglo biti drukčije jer je generacijama u našoj obitelji: podatci o imenu Petar i Pjer postoje u starim korčulanskim arhivima gdje se spominje naše prezime Bačić, a i sin Petar ima nasljednicu Petru, pa se tradicija nastavlja“

.

Cetinka je ponos obitelji Bačić: to  je autohtona korčulanska sorta, čiji zapisi sežu od 19.st. Smatrala se sortom osrednje kakvoće i  vinificirala s ostalim sortama. Obitelj Bačić ju je među prvima vinificirala monosortno – i dobila vrlo nježno, svježe, lagano vino. „Ako se vino može staviti u kontekst bajke onda bih našoj Cetinki dodijelio ulogu nježne vile“ – opisao ju je Zlatko Bačić.

Pošip 2018 vino je blistave, slamnato zlatnožute boje, punog je i osebujnog okusa s aromama svježe marelice, smokve i badema.  Kampjun je dobio ime po latinskim nazivu uzorka vina za probu koji su trgovci uzimali prilikom obilaska i otkupa vina od konoba. Kampijun se dobiva sljubljivanjem tri sorte: plavca malog, cabernet sauvignona i syraha. Intenzivne je rubinski crvene boje, a karakterizira ga mekoća, voćnost, svježina te blaga taničnost.

Posebnost vina Bačić, uz visoku kvalitetu – su i lijepe etikete! Dizajnerica etiketa je Tonka Lujanac, a originalnu ideju je dobila u razgovoru sa Zlatkom Bačićem koji joj je opisao svako vino i ti su opisi bili misao vodilja i inspiracija za dizajn.

I etikete i vina pokazuju iznimnu energiju obitelji Bačić – jer svako vino priča priču svoga autora, opisuje radost života s lozom i prirodom, a kada to prate ovako zanimljive etikete – vinska publika prepoznaje, voli i cijeni.

 

VINARIJA  BAČIĆ  smještena je  u maloj skrivenoj uvali  Črnja Luka, na sjevero-zapadnom dijelu otoka Korčule.  Uvala je udaljena 45km od grada Korčule, 10 km od mjesta Vela Luka i 5km od mjesta Blata. Na  imanju gdje su nekada djedovi  gradili kamene kućice za skloniti se od sunca ili kiše u obavljanju poljprivrednih poslova, obitelj Bačić je sagradila obiteljsku kuću u sklopu koje se nalazi boutique vinarija s terasom za kušanje i smještaj u apartmanima za goste. Svi zaposlenici su –  članovi obitelji.

Vino se proizvodi dijelom iz vlastitih vinograda i dijelom iz otkupa. Važna je proizvodnja maslinovog ulja iz vlastitih višestoljetnih maslinika, a gosti imaju mogućnost kušati i druge proizvode koji su se i davno prije proizvodili na poljoprivrednim imanjima na otoku: suhe smokve, konzervirane masline, motar, arancine, „bruštulane mindele“, marmelade, lumblije i drugo. Dobro došli u Črnju Luku!

Više informacija na: Web  vinarijabacic.com  FB:  www.facebook.com/Vinarija-Bacic

IG:  www.instagram.com/bacicvinarija

Foto: Julio Frangen