REFUSCUS MUNDI – Svijet Refoška

 Manziolijeva palača, Izola
 8. veljače 2020. od 14:00 do 20:30
 U subotu, 8. veljače, u Manziolijevoj palači u Izoli održat će se Međunarodni festival vina Refuscus Mundi – Svijet Refoška. Više od 40 vinara iz Slovenije, Italije i Hrvatske predstavit će se svojim vinima proizvedenim od grožđa sorte refošk.
 Refošk je stara sorta vinove loze koja je najvažnija i najrasprostranjenija sorta u slovenskoj Istri. Iako su iste sorte, u Istri se proizvode refošk i teran na crvenom tlu. Srodne sorte s istim ili sličnim nazivom rastu i u Friuliji, gdje je najčešći refošk crveni, a poznat je i po refosco di Rauscedo, refosco di Faedis, refoscone … Refošk je važna crvena sorta u hrvatskoj Istri.
 Festival Refuscus Mundi živopisno je mjesto susreta vinara i njihove publike kako bi pokazali puni potencijal refoška i širinu stila koje nudi raznolikost vina. Karakteristika vina sorte refošk je njegova duboka rubin boja te njezina voćnost i svježina. Refošk se dugo smatrao jednogodišnjim vinom, a u protekla dva desetljeća vinari su njegov karakter učvrstili i danas je to veliko vino. Od sorte refosco proizvode se stilski različita vina: pjenušava vina, rose vina, mlada vina, bogata zrela vina i vina od suhog grožđa s ostatkom šećera.  Refošk je najrasprostranjenija crvena sorta u Sloveniji i najprodavanije vino u svojoj povijesti. Zbog visokog sadržaja antioksidanata, refošku se pripisuju njegova umirujuća svojstva.
 Festival Refuscus Mundi u palači Manzioli u Izoli odvijat će se između 14:00  i 20:30 sati. Bit će popraćena vođenim degustacijama.  Ulaz na festival je 15 eura.
Piše: Manuela Maras