MICHELIN ŠOK U LYONU fantastični Bocuse nakon 55 godina izgubio treću zvjezdicu

Prije nekoliko dana završilo je dvije godine od kako je u 92. godini umro Paul Bocuse, jedan od najznačajnijih chefova današnjice, vlasnik istoimenog francuskog restorana s tri Michelinove zvjezdice smještenom u Lyonu. Iako je samo po sebi to razlog za tugu, da nesreća  nikad ne dolazi sama potvrdio je Michelinov žiri koji je tom restoranu, nakon 55 godina oduzeo treću zvjezdicu i jedan od najslavnijih francuskih restorana spustio na, u toj zemlji,  sasvim uobičajene dvije zvjezdice.

Iako je dakako prošao školovanje unutar kanona klasične kuhinje, Bocuse se s razlogom ističe kao jedna od ključnih osoba Cousine Novuelle, pravca koji je temeljito promijenio strukturu pripremanja namirnica kao i odnosa prema dominantnim trendovima u restoranima. Ono što je uslijedilo začudilo je i samog Bocusea, a ne treba izgubiti iz vida da je Bocuse 1969. godine kreirao i menu za Air France, za tada jako popularni i privlačni Concorde, avion koji je 1969.  godine temeljito pretresao zrakoplovnu scenu tog doba.

Kada će se Bocuse vratiti na razinu najboljih restorana svijeta, baš kao ni to kako će  se 11. veljače, kad bi bio Bocuseov rođendan, osjećati obitelj vlasnika – nije nam poznato.